Donosimo intervju s Domagojem Bunčićem, prvim studentom koji se uhvatio u koštac sa studentskom praksom. Pogledajte kako izgleda studentska praksa u agenciji Manjgura iz „studentske perspektive“ te koji su prvi izazovi s kojima se Domagoj susreće:

Jedan si od prvih Bernaysovih studenata koji je krenuo na studentsku praksu. Kad si otvorio sustav i kad se pred tobom otvorio niz mogućnosti i brojne PR agencije, na što si prvo pomislio? Je li bilo teško izabrati agenciju u kojoj ćeš odrađivati praksu?

Prvo što sam pomislio je – koliki izbor! Zatim sam se bacio na proučavanje aktivnosti kojima se pojedina agencija bavi i odabrao Manjguru jer u svom portfelju nudi sve usluge – krizno komuniciranje, odnose s medijima, organizaciju PR događanja, politički marketing i razne druge. Gostujuće predavanje Krešimira Macana na Bernaysu samo je dodatno učvrstilo moju odluku.

Sjećaš li se prvog dana prakse i svojih očekivanja? Jesi li bio nervozan i pazio na svaki detalj – od odjeće do toga što ćeš reći?

Sjećam se prvog dana, takvo što se ne zaboravlja. Naravno da je bila prisutna mala trema, kao što je uvijek prisutna dok radimo ono do čega nam je stalo. Drugi praktikanti i zaposlenici Manjgure su mi svojom otvorenošću pomogli da se brzo uklopim u ekipu te ih ovim putem pozdravljam i zahvaljujem im na pomoći. Došao sam odjeven tipično studentski, tenisice i traperice, u Manjguri nema posebnih pravila odijevanja, ali se pazi na urednost.

Na predavanjima si upoznao teorijski dio odnosa s javnošću. Sad u agenciji imaš priliku na vlastitoj koži iskusiti kakav je život PR-ovca u praksi. Jesu li teorija i praksa komplementarne i koliko je zapravo praksa različita od teorije?

Teorija i praksa su apsolutno komplementarne. Ono o čemu sam slušao od naših predavača, mogao sam lako prepoznati u praksi. Iako, moram priznati, da su profesori s Bernaysa ljudi s iskustvom koji lako i živopisno mogu dočarati praktična iskustva i kod povezivanja teorije i prakse ne nailaze ni na kakve probleme. Dakle, teorija je različita od prakse onoliko koliko ju je predavaču lako ili teško dočarati.

U agenciju si došao s određenim očekivanjima. Koliko su se ona promijenila? Jesi li i dalje zadržao onaj isti entuzijazam s početka? Želiš li i dalje biti PR-ovac?

Moja očekivanja se nisu promijenila, i dalje su ostala velika. Entuzijazam mi s vremenom samo raste jer svaki dan donosi nove izazove i obogaćuje me novim znanjem i iskustvom. Praksa je definitivno učvrstila moju odluku da se bavim odnosima s javnošću.

Je li Bernays ostvario tvoja očekivanja? Što ti se najviše sviđa?

Bernays je od početka podigao letvicu dosta visoko pa su i moja očekivanja porasla. Kako akademska godina odmiče, sve sam više uvjeren u kvalitetu njihova programa koja ga izdvaja od drugih visokoobrazovnih institucija koje ne nude ništa slično. Apsolutno mi se najviše sviđa povezivanje teorijskih znanja s praktičnim iskustvom, bilo kroz radionice, praktične kolegije i naravno, studentsku praksu koja dolazi kao točka na i našeg studiranja.