Poduzetnik godine Neb Chupin, vlasnik Hermes International, a dobitnik nagrade za životno djelo Josip Grilec, direktor Stražaplastike.

Danas je, u hotelu „Eplanade“, pod visokim prokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića te uz suprokoviteljstvo Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, održana svečana dodjela nagrade „Menažer godine“ u organizaciji Hrvatske udruženja menadžera i poduzetnika – CROMA.

U pozdravnom govoru, Tihomir Premužak, predsjednik HUM-CROMA-e, uz čestitke svim laureatima osvrnuo se na prošlu godinu istaknuvši „vrlo nepovoljne prilike i okolnosti za menadžere i poduzetnike uslijed nastavka pandemije virusa COVID-19, ali i rasta cijena energenata. Negativni trendovi nastavit će se i tijekom ove godine tako da nas očekuju ozbiljni izazovi“.

U prvom dijelu događanja, održana je panel diskusija na temu „Održivi leadership u doba pandemije“ kojoj su sudjelovali savjetnik predsjednika RH za ekonomska pitanja, izv.prof.dr.sc. Velibor Mačkić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, potpredsjednica koncerna Agram Ivana Bratanić, predsjednica uprave Wiener osiguranja Jasminka Horvat Martinović i prof.dr.sc. Nikica Gabrić, vlasnik klinike Svjetlost.

U vrlo aktivnoj raspravi, u kojoj je po pojedinim točkama bilo i oprečnih stavova, panelisti su se usuglasili s tezom da leader nije onaj koji vodi dobro firmu, već onaj koji razmišlja van okvira, koji otkriva i stvara novi proizvod, odnosno, da leader svjetli u mraku proječnosti“.

Po završetku panel diskusije, pristupilo se dodjeli nagrada najboljim menadžerima za 2021. godinu.

Kriteriji pri izboru menadžera godine su rezultati tvrtke, odnosno bilanca uspjeha i stvarnih kvalitativnih pokazatelja poslovanja (udio na domaćem tržištu, rast izvoza, broj novootvorenih ili sačuvanih radnih mjesta, fizički opseg poslovanja, naturalni pokazatelji rasta i td.), upravljanje društvenim i okolišnim utjecajima poduzeća, ali i javni i društveni angažman u području strukovnih, humanitarnih, kulturnih, športskih ili drugih aktivnosti.

Ukupno je dodijeljeno 9 nagrada podijeljenih po kategorijama (mladi menadžer /dvije nagrade/, projektni menadžer, mala, srednja i velika poduzeća, inozemno poduzeće, poduzetnik godine i nagrada za životno djelo).

Zahvaljujući na nagradi za životno djelo, Josip Grilec, direktor Stražoplastike iz Huma na Sutli istaknuo je, u vrlo inspirativnom govoru zahvale: „Svi mi imamo neke snove! Ja nisam mogao niti sanjati ono što sam danas doživio, nagradu za životno djelo… Ova nagrada je potvrda da sam dobro radio u dobroj vjeri i vodio u dobrom smjeru.“

Direktorica HUM-CROMA, Danijela Milić, zatvorila je svečanost dodjele nagrade Menadžer godine te pozvala sve nazočne, ali i one koju su dodjelu nagrada pratili on-line, na sljedeći europski kongres menadžera, koji će se održati u Opatiji, 12.05.2022. uz nazočnost eminentnih ekonomista i menadžera iz Hrvatske i Europe.

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA prvo je nezavisno nacionalno strukovno udruženje koje već 30 godina kontinuirano radi na unaprjeđenju javnog digniteta menadžerske struke, poduzetničke kulture i ukupnih upravljačkih kapaciteta hrvatskoga gospodarstva. CROMA u dosadašnjem djelovanju okuplja više od 3000 članova, partnera i laureata.

VIŠE:
Dodjeljene nagrade HUM-CROMA za menadžera godine