PR ne slovi bez razloga za jedan od najstresnijih poslova. Upravo iz tog razloga, prvenstveno valja biti svjestan vlastitih prednosti i slabosti pri odabiru karijere. PR daily donosi deset najvažnijih vještina za odnose s javnošću.

Samoincijativni ste. Ukoliko ste student koji uvijek preuzima vodstvo u grupnim projektima, zato što ne vjerujete u učinkovitost drugih, PR je za vas. Ne smatrate da drugi nisu dovoljno dobri, nego se više oslanjate na vlastiti rad.

Volite pisati i dobri ste u tome. Ukoliko u svojoj glavi uvijek smišljete krilatice za oglase, kritički promatrate reklamne poruke ili ste u školskim klupama morali skraćivati eseje jer biste uvijek previše napisali i tada je PR za vas. Naravno, dobar dio PR-a uključuje formalno pisanje od objava za medije, najava događanja i prezentacija, međutim neizostavno je i kreativno izražavanje u PR kampanjama, obraćanju na društvenim mrežama i sl.

Ne počinjete dan, a da niste pročitali vijesti. Svaki stručnjak za odnose s javnošću mora čitati i znati što se dešava u njegovoj okolini, ali i svijetu.

Znate razgovarati sa svima i o svemu. Uspješni stručnjaci za odnose s javnošću s lakoćom vode razgovor s potpunim strancima te se lako prilagođavaju bilo kojoj tematici razgovora. Čak i osoba koja u tramvaju sjedi do vas – predstavlja potencijalnog sugovornika i suradnika. Ako se ne možete povezati s ljudima kroz komunikaciju, PR karijera nije za vas.

Posvećeni ste poslu. Odnosi s javnošću zahtijevaju profesionalnu predanost poslu i uspjehu.

Dobro ste organizirani i detaljni. Ukoliko pišete vremenski plan unutar kojeg trebate ispuniti određene zadatke i toga se držite, PR je za vas.

Zainteresirani ste za ekonomiju i gospodarstvo – posao. PR je posao. Posao koji odrađujemo za klijenta u određenoj industriji. Drugim riječima, to znači da moramo sve znati o toj industriji kako bismo polučili uspješne rezultate.

Ne primate sve k srcu. Svi griješimo, ali te pogreške nas ne smiju pokolebati, nego ojačati u daljnjem radu. Važno je naučiti iz greške i ne ponoviti istu stvar.

Timski ste igrač. Ako se osjećate ponosnima kada vaš tim postigne uspjeh, dobar ste kandidat za karijeru u PR-u. Odnosi s javnošću predstavljaju timski rad, bilo da je riječ o korporativnoj funkciji ili radu u agenciji. Ukoliko vidite ‘ja’, a ne ‘mi’ u svom radu, tada odustanite od ove struke.

Ne volite rutinu. U PR-u ne postoje dva ista dana. Svaki dan donosi novi izazov s kojim se treba suočiti. Ukoliko volite rutinu i učestala ponavljanja radnih aktivnosti ni tada PR nije za vas.

Ukoliko vam ovih deset stavki nije pomoglo i još ne znate u kojem smjeru vaša karijera treba ići, riješite ovaj kratki kviz.