Jedna od najvećih prednosti YouTubea je velik broj kanala različitih sadržaja. Još je prošle godine u kolovozu premašena njihova brojka od 500 milijuna, a broj pretplatnika, ili bolje rečeno korisnika, također raste iz dana u dan. To ni ne čudi kada znamo da se na YouTubeu može pogledati gotovo sve: od kihanja pande, nestašnih kućnih ljubimaca do naših najdražih filmova, serija i glazbenih spotova. U posljednje vrijeme javlja se sve veći broj kanala zabavnog i edukativnog sadržaja pa tako možete pronaći i predavanja pomoću kojih se mogu učiti jezici, matematika i prirodne znanosti. Postoje i kanali koji sadrže video tutorijale kako napraviti vazu, lampu ili neki drugi predmet, pa čak i kako se našminkati ili napraviti frizuru. Ipak, kanali koji su najposjećeniji i imaju najviše pretplatnika su oni zabavni. No u tom mnoštvu, njih je puno više od svih postojećih televizijskih, postaje sve teže pronaći nešto što bi nas zaista moglo zanimati. Iako YouTube najčešće donosi liste najgledanijih videa i najposjećenijih YouTube kanala, njima je obuhvaćen premali broj video sadržaja. Ono što YouTube nudi nama kao korisniku su kanali unutar sekcije ‘Recommended for You’. Ako nam ponudi sto kanala, rijetko će se dogoditi da su među njima baš oni koji bi nas mogli zanimati. Ipak, postoji generalna podjela na kanale s vijestima, sportom, glazbom te popularnim videima unutar koje možemo pretraživati ono što nas zanima.

Dok se video sadržaji i kanali ne poslože bolje na drugoj najpopularnijoj stranici na svijetu, predlažem vam nekoliko onih koji su zanimljivi pa bi i vi mogli na njima pronaći nešto korisno, duhovito i zabavno. Dakle, ovdje nije riječ o najposjećenijim i najpopularnijim kanalima, jer popis i statistiku najposjećenijih možete pronaći na ovom linku, nego vam predstavljam korisne i zabavne sadržaje na YouTubeu prema vlastitom izboru. Krenimo prvo s onim zabavnim:

1. Monty Python
1

Što se posebno može reći o britanskim komičarima koji vas mogu natjerati da se ugušite od smijeha? Naravno, podrazumijeva se da se to odnosi na one koji razumiju britanski humor, isto kao i engleski jezik. Koliko je njihov kanal popularan govori i više od 240 000 korisnika.

„Sedam godina su nas korisnici YouTubea potkradali, uzimajući desetke tisuća naših videa i stavljali ih na YouTube. Vrijeme je da stvari uzmemo u svoje ruke. Mi znamo tko ste, znamo gdje živite i mogli bismo doći do vas na način koji je uopće prestrašan za reći. No pošto smo izvanredno dobri momci, shvatili smo bolji način da se osvetimo – pokrenuli smo vlastiti Monty Python kanal na YouTubeu. Nema videa loše kvalitete koje ste vi stavljali. Dajemo vam pravu stvar – visoko kvalitetne videe koji izlaze izravno iz našeg trezora”, stoji među ostalim u pomalo smiješnom opisu kanala.

2. eHow Tech
2

Na web stranici eHow.com prosječni čitatelj našeg bloga naći će mnogo zanimljivih informacija o tome kako ‘nešto’ napraviti na najbolji i najjednostavniji način. Međutim, ono zbog čega je stranica zaista fenomenalna su deseci jednostavnih i kratkih članaka u rubrici Tehnologija o tome KAKO (duuuh, op.a) nešto učiniti s gadgetima koji vas okružuju ili softverom koji se na njima nalazi. YouTube kanal radi to isto, ali uz potpuni audiovizualni doživljaj. Kratko, ali slatko!

3. The Onion

3

Kanal je u vlasništvu The Onion Digital Studiosa, američke zabavne produkcijske kuće. Imaju svoju web stranicu i tiskano izdanje sa satiričkim člancima koji izvještavaju o međunarodnim, nacionalnim i lokalnim novostima. Njihov sadržaj veoma je sličan onom hrvatskog portala News Bar. Od 2007. godine objavljuju satiričke vijesti, audio i video online sadržaje. U njihovim videima često se spominju poznate osobe i prate aktualna događanja. Tako je jedan video na njihovom kanalu nazvan ‘Obama ne zna kako poručiti naciji da je prošle večeri pregazio Jimmyja Cartera’. Njihove satirične sadržaje prati 561 114 korisnika.

4. Know Your Meme

4

Know Your Meme je video kanal koji istražuje i dokumentira internetske memee (ideje, ponašanja ili stilove koji se šire s osobe na osobu unutar kulture) i viralne fenomene. Na njihovom kanalu više od 200 000 korisnika prati videozapise o Pokemonima, Futurami, ženskom vodiču za internet i slično. Know Your Meme također ima svoju internetsku stranicu, no ako pratite njihov kanal, uvijek ćete biti informirani o novim internetskim fenomenima i nasmijati se uz geekovske fore kreatora ovog YouTube kanala.

5. Dave Hax

5

Kako složiti košulju u dvije sekunde, kako od mrkve napraviti zviždaljku ili kako napraviti svijetleću vazu. Sve to, ali i puno više možete saznati na ovom kanalu punom neočekivanih ideja i zanimljivih savjeta. Svaki postupak izrade ili određenog pothvata objašnjen je u detalje uz prateći video prikaz. Odlično je i to što je u velikom broju videa prikazano kako od otpada ili određene ambalaže napraviti zanimljiv ili čak koristan predmet.

6. Minute Physics

6

Ako se ponekad pitate naizgled jednostavna ali nedokučiva pitanja poput: zašto je noć mračna, što je gravitacija i je li bolje hodati ili trčati po kiši, onda je ovaj kanal pravo mjesto za vas. Daje odgovore na sva ova pitanja i to na vrlo kreativan način – uz crteže, grafike i konkretna objašnjenja. „Ako nešto ne možete objasniti na jednostavan način, ne razumijete to dovoljno dobro”, stoji u opisu ovog portala koji se osim fizikom, bavi i drugim znanostima. Iza cijelog projekta stoji Henry Reich, a kanal ima 1 703 062 pratitelja.

7. You Are Creators

7

Kanal ima niz videa koji služe kao inspiracija pojedincima, a osim što se u videima prepričavaju poglavlja knjiga poput ‘The Game of Life’, postoji i nekoliko audio snimaka u kojima se govori o pozitivnom razmišljanju i energiji te pravilima privlačnosti.

‘Moj život se drastično promijenio tijekom prošle godine. Otkrio sam tajnu kako dobiti sve što želim u životu. S ovim znanjem, utrostručio sam svoj ​​bankovni račun i uspješno otvorio nekoliko poduzeća. To znanje mi je pomoglo da budem dobar suprug, otac, a to me je najviše približilo Bogu, ljubavi Isusa Krista. Onda sam pomislio, što je dobro u tome ako to te informacije ne podijelim sa svijetom. Tako sam prikupio sate i sate audio knjiga te predavanja s neprocjenjivim znanjima kako bi motivirao svijet. „Omogućimo stvaranje života vrijednog življenja!”, stoji u opisu kanala koji prati 53 838 ljudi.

8. Erik Qualman – Equalman

8

U svijetu društvenih mreža gotovo da i nema osobe koja nije čula za Erika Qualmana i njegov video ‘Social Media Revolution̕ u kojem autor na zanimljiv način objašnjava dinamični i snažno povezani svijet u kojem živimo kroz prizmu novih tehnologija i društvenih mreža poput Facebooka ili samog YouTubea. Ako se pretplatite na njegov kanal, Erik će vas redovito uveseljavati novim sličnim videima o ekonomiji društvenih mreža (socialnomics), jednako kao i snimkama sa svojih predavanja.

9. One Picture English

9

S obzirom na to da na YouTubeu prevladava video sadržaj na engleskom jeziku, ovaj kanal s predavanjima pomoći će vam naučiti ili ponoviti engleski jezik kako biste mogli razumjeti sve što pogledate na YouTubeu. Tvorci ovih predavanja imaju i svoju web stranicu, a njihova Revolucija u učenju engleskog jezika pokriva područje Srbije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Makedonije. U opisu YouTube kanala mogu se čak pronaći brojevi telefona na koje se možete javiti vezano uz predavanja. Osim predavanja na kanalu možete poslušati i iskustva polaznika.

10. Majestic Casual

10

Na kraju se moram osvrnuti na glazbeni sadržaj jer ipak YouTube još uvijek mnogi smatraju platformom za glazbene spotove, premda je postao mnogo više. O ukusima se ne raspravlja, naročito kada je riječ o glazbi, ali kako bi bilo besmisleno predložiti da na YouTubeu samo odete na kanal Music, odlučila sam vas upoznati s jednim od prvih glazbenih kanala – Majestic Casual. Možda vam se svidi njihov izbor glazbe pa i vi postanete njihov novi korisnik, kojih zasada ima 849 823.

„Majestic Casual predstavlja najbolje od elektronske glazbe, eksperimentalne glazbe, hip-hopa, indieja, popa i još mnogo toga. To je dio veličanstvenog brenda sa sjedištem u Stuttgartu u Njemačkoj, osnovanog 2011. godine kao jedan od prvih audiovizualnih blogova s glazbom na YouTubeu”, stoji u opisu kanala.

A što vi volite gledati?

Svakako nam javite pratite li već neki od navedenih kanala te je li vas zainteresirao koji od spomenutih.

Autor: Maja Belušić

Podijeli objavu
Prethodni članakWeekend Media Festival – najveći regionalni festival komunikacija
Sljedeći članakKako se mladi PR-ovci mogu izboriti za svoje mjesto pod suncem?
Iza priče o InPublicu stoji jedna obična ideja koja je dvojici stasitih momaka i jednoj kreativnoj djevojci došla sasvim spontano na popodnevnoj kavi jednog malo sporijeg dana. Shvatili smo da dijelimo istu strast prema društvenim mrežama, medijima, PR-u i srodnim temama i najvažnije – da obožavamo pisati. Ono u što se ta ideja pretvorila je u ovom trenutku pred vama i to u obliku isključivo autorskih tekstova. Na ovom blogu nećete pročitati objektivne vijesti, ali ni neargumentirane hejtove. Pročitat ćete ono što nas uveseljava, čemu se divimo, što nas frustrira i sve ostale teme za koje smatramo da imamo štogod pametno za reći o njima te da su vrijedne naše i vaše pažnje. Tako ćemo vam pokušati približiti svijet medija, društvenih mreža i odnosa s javnošću. Komentirat ćemo PR kampanje, analizirati medije, donositi savjete vezane uz društvene mreže, kritizirati kada bude potrebno i hvaliti kada god se za to pruži prilika.