Autorica članka Daphne Gray-Grant na PRdaily nudi 10 načina kako biti produktivan pisac temeljeno na njenom radnom iskustvu tijekom kojeg joj je trebalo puno manje vremena za pisanje u odnosu na kolege.

1.    Napišite to-do listu svaki dan. Autorica tvrdi da je započinjala svaki dan s provjeravanjem svoje to-do liste. Kao pomoć pri kreiranju to-do liste preporučuje softver poput Wunderlist. Ova aplikacija omogućuje izlistati sve stvari koje su to-do i rokove za njih. Aplikacija omogućava kreiranje novih kategorija i spremnika za zadaće.

2.    Svaki dan radite najvažnije, najteži posao prvi. Kad postoji nešto teško za napisati, autorica se bavi time prvo i to ujutro. Pisanje ujutro je većinom produktivnije i trebalo bi pokušati prvo pisati prije rada na ičemu drugom.

3.    Radite s timerom koji se oglašava u pozadini. Autorica je veliki pobornik tzv. pomodoro tehnike. To znači da treba raditi intenzivno na projektu tijekom 25 minuta, kad se ne bi trebalo raditi ništa osim posla koji se mora (savjet je preusmjeriti pozive i isključiti e-mail). Na početku, autorica je mislila da će biti ometena glasnim timerom koji označava vrijeme – no to ju je činio koncentiranijom i aganžiranijom. Sad svaki put kad čuje otkucaje sata, poželi pisati.

4.    Osigurajte da ste ispunjeni. Autorica ovdje misli na društvene događaje koje čine ljude sretnima – filmovi, koncerti, kava s prijateljima, šetnje u parku. Ne može se raditi cijelo vrijeme i čak ako se pokuša, tijelo se samo ugasi. Slijedeći put kad se započinje s nekim poslom potrebno je prvo provjeriti svoj level blagostanja.

5.    Počistite svoj stol. Savjet je ako nema vremena za sređivanje stola, sve što je neuredno potrebno je ubaciti u kutiju tako da se stol barem čini čistim. Tada, kad je hitni posao napravljen, potrebno je srediti papire od prije.

6.    Podijelite velike poslove u manje zadatke. Priče, čak i one male su uspješnije obavljene kao serija malih koraka: istraživanje, mentalne mape, pisanje uvoda, dovršavanje grubog nacrta, samoeditiranje. Ne smije se dopustiti da projekt koji se piše postane prevelik da zaguši. Treba se smanjiti na veličinu koja se može podnijeti.

7.    Delegirajte sve što možete. Umjesto da se preuzima ekstra posao, treba sačuvati razum i vrijeme za pisanje tako da se dopusti i drugim ljudima sudjelovanje na zadacima. Ako postoji referent ili asistent, student na praksi ili praktikant koji može pomoći – potrebno je delegirati neke poslove i na njih dok je vrijeme pisanja.

8.    Čitajte više knjiga. Dobri pisci su uvijek i oni koji čitaju puno. Uz godišnja izvješća i dokumente poduzeća, potrebno je čitati i dobru fikciju kao i drugo kreativno štivo. Knjiga ne treba biti klasik literature već postoje različiti suvremeni autori koji mogu biti dobro štivo.

9.    Oprostite sebi. Ne ide sve po planu. Neke priče i projekt ne uspiju. Autorica savjetuje da si treba čestitati na pokušaju i ne razbijati glavu oko neuspjeha.

10.  Kad ste pod pritiskom, pišite malo. Ako se zaista ne zna gdje i kako započeti svoj projekt, rješenje je da se započne rad na njemu 5 minuta u trenutku kad se postane svjesan pritiska. Čarolija 5 minuta (što zvuči kao smiješno malo vremena) je ta da dopušta da se započne bez straha od projekta. Najbolje od svega je što odluka nije hoće li se započeti pisati nego kada će se započeti pisati.

Navedeni savjeti mogu dobro doći svima koji se bave pisanjem vezanim za različite branše i zanimanja te time unaprijediti svoju produktivnost i kvalitetu napisanog teksta.

Writing_Productivity_Tips