Ususret 14. PRO.PR konferenciji, koja će i ove godine okupiti brojne vodeće regionalne stručnjake iz odnosa s javnošću, više  nam je o samoj konferenciji, njezinoj organizaciji, programu, konkurenciji, važnosti i osobnom pogledu na stanje PR struke rekao Danijel Koletić, osnivač i predsjednik Organizacijskog odbora PRO.PR konferencije te vlasnik i direktor agencije Apriori komunikacije.

.

Ovo vam je već 14. po redu PRO.PR konferencija. Je li vam koja od prijašnjih konferencija ostala u posebnom sjećanju i zašto?

Prvi sam započeo s inspiriranjem komunikacijskih procesa kroz organizaciju PRO.PR konferencije. Najstariji smo događaj takve vrste. Svake godine susrećemo se s organizacijom u drugoj državi, na drugoj lokaciji. Najviše pamtim PRO.PR na Ohridu u Makedonijji. Prvenstveno zbog atmosfere u mjestu Vevčani. Teško je to opisati u nekoliko riječi. Međutim, svaka konferencija je drugačija, svaka ima svoje čari i svake godine si postavljamo više standarde. Nemojte zaboraviti da ovu konferencije ne organizira nikakvo udruženje ni medijski izdavač nego jedna PR agencija.

 m

Organizacija ovakvih vrsta konferencija nije nimalo lak zadatak. Kako uspijevate ostvarivati kontinuitet?

Žalosti me činjenica da se uz sve posebne uvjete u kontinuitetu stvaraju nepotrebne situacije koje po mom mišljenju proizlaze iz zavisti. I ove godine, u samo 7 dana razlike imamo dvije komunikacijske konferencije. U kojemu god da se ja mjesecu pomaknem u svojoj organizaciji, uvijek netko najavi konferenciju u kratkom vremenskom razmaku. To me žalosti, ali unatoč tome mi svake godine pobjeđujemo.

 m

Po čemu se PRO.PR konferencija izdvaja u odnosu na konkurenciju?

Konkurencija je više nego dobrodošla, ali ako ju imate. Nažalost udruženja imaju veću snagu, a oni koji se bave komunikacijama ni nakon 5, 10 godina u ovom poslu nisu spremni na međunarodno ili regionalno umrežavanje već se unutar interesnih skupina pojavljuju na istim mjestima kako bi napunili svoj ego jer, nažalost, samo na tim lokacijama mogu biti važni. U regiji nemamo agenciju koja organizira konferenciju kao što je PROPR, a ostali organizatori više su nego dobrodošli samo je pitanje termina. Svaka konferencija ima svoju misiju. Za mene je važno da se što više govori o našoj struci. Međutim, nitko nema hrabrosti organizirati konferenciju u Crnoj Gori, Makedoniji li Sloveniji, a da je pritom iz Hrvatske.

 m

Koja je tema ovogodišnje PRO.PR konferencije i kakvi nas sadržaji i predavači očekuju?

U današnje vrijeme je teško napraviti programski sadržaj koji će zadovoljiti sve. Pokušavamo programski zadovoljiti teme javnog i privatnog sektora jer u konačnici ozbiljan konferencijski sadržaj zna da su to nerazdvojni partneri ako želimo postići komunikacijske ciljeve. Ako govorimo o lobiranju kao dio odnosa s javnošću ili organizaciji eventa, postoji mnogo različitih stavki i tema što se može vidjeti i u ovogodišnjem programu. U konačnici ćete morati pokucati na vrata javnog sektora ako dolazite iz privatnog. 21 predavač dovoljno govori o snazi PRO.PR-a. Posebno bih istaknuo i 4 radionice koje će se održati u sklopu konferencije.

 m

Zašto je stručnjaku za odnose s javnošću važno da sudjeluje na ovakvim konferencijama?

Ono što nam nedostaje na ovakvim konferencijama je prisutnost onih koji odlučuju. U konačnici, komunikacijski su procesi u funkciji menadžmenta, netko će reći i brendova, s čime se slažem. To ovisi govorimo li o odnosima s javnošću ili prodaji, ali se sve svodi na sinergiju. Osoba koja radi u odjelu za odnose s javnošću ili agenciji, a da nije u stanju otići barem na 2 edukacijska događaja mora se zapitati da li je samo broj u timu, koliko je cijenjena i koliko je njezin nadređeni svjestan investiranja u znanje. PRO.PR se organizira pod motom povezivanje u pokretu. Nije važno koliko predavanja odslušate nego je važno s koliko se kontakata vraćate.

 m

U sklopu konferencije će se održati i dodjela priznanja PRO.PR Awards 2016. Kako izgleda proces odabira dobitnika nagrada i koji su kriteriji?

Ova nagrada je utemeljena povodom 10 godina PRO.PR konferencije. Analizom europskog tržišta došli smo do činjenice da se sve nagrade na temu komunikacija svode na uplaćivanje financijskih naknada, te da ni jedna u svojoj biti ne nagrađuje pojedince već projekte i da će teško oni koji zaista zaslužuju u svojoj državi dobiti nagradu. Kao što sam spomenio epiteti naše struke su zavist, ego i ljubomora i teško je uspjeti u vlastitoj državi. Poznat sam kao kritičar ali moja kritika je uvijek namijenjena buđenju i razmišljanju pa ju smatram pozitivnom, nažalost ljudi se boje za radna mjesta ili jednostavno moraju kimati glavom svojim šefovima kako ne bi izgubili radno mjesto.

Proces dodjele nagrade traje 6 mjeseci. Prvo se prikupljaju nominacije iz različitih izvora, od prošlogodišnjih dobitnika, udruženja i po preporukama. Nakon toga se selektiraju kandidati. Posebno bih istaknuo da smo jedina konferencija koja ima pravo korištenja IPRA (International Public Relations Associations) logotipa, tako da u cijelosti proces odabira nije nimalo jednostvan. Ima puno pojedinaca koji zaslužuju ovu nagradu. Tek nam je peta godina i nadamo se da ćemo uskoro imati i više mogućnosti. 

 m

Ove godine je domaćin 14. PRO.PR konferencije Crna Gora. Na koji se način odlučujete za pojedinu destinaciju konferencije?

Postoje lokacije koje nikada ne bi nitko izabrao za organizaciju konferencije poput otoka Raba, Malinske na otoku Krku, Ohrida. Nažalost postoje lokacije koje nemaju 200 jednokrevetnih soba koliko nam treba svake godine. U našoj organizaciji želimo ljudima pružiti ne samo rutinu slušanja predavanja i prepustiti ih samima sebi na određenoj lokaciji, tijekom konferencije nastojimo organizirati turistički obilazak kao i kroz glazbeni nastup želimo približiti specifičnosti te destinacije. Konferencija se svake 2 godine organizira u Hrvatskoj. Zbog kvalitete sadržaja koji nudimo ove godine smo dobili poziv da organiziramo PROPR u Londonu no o tome još razmišljamo jer se bojimo da ne izgubimo emocije koje povezuju sudionike.

 m

Kakav je vaš stav o današnjem generalnom stanju struke odnosa s javnošću na razini regije?

Struka nema snagu koju zaslužuje u regiji. Standardi su različiti. Medijske kuće ne razumiju dovoljno ulogu odnosa s javnošću. Nažalost, sve se svodi na matematiku, no s druge strane zahvaljujući digitalnim medijima rađa se nova snaga PR-a s novim igračima kojima će nedostajati emocija. Kreativnost i medijska pismenost nikada neće izumrijeti, a to je glavna snaga svih komunikacijskih vještina. Biti posvećen detaljima, raditi svoj posao s ljubavlju u konačnici svatko prepoznaje. Nažalost u većini slučajeva, oni koji odlučuju, ne razumiju snagu i ulogu komunikacijskih procesa i odnosa s javnošću kao jedne od funkcije menadžmenta koja u konačnici sudjeluje u stvaranju profita. Volim naglasiti da se ugled ne kupuje, nego da se ugled stvara.

m

Više o samom programu 14. PRO.PR konferencije pronađite ovdje.

 

Pressclipping