Naša PR-ovka Stella posjetila je konferenciju na kojoj se govorilo o content marketingu. Pročitajte što je naučila i koja su njena razmišljanja o ovoj temi.

U svijetu je puno riječi i fraza koje se koriste toliko često, da nakon nekog vremena imaš osjećaj da su izrečene toliko puta da više ni nemaju smisao. Kada si k tome „dalmošica“ i pomalo kolerična (neki će reći da je ovo čista tautologija), onda ti se od istih diže kosa na glavi. Content marketing je za mene bila jedna od njih. Moja logika je bila – pa nije li content (iliti sadržaj) temelj svega, pa tako i marketinga? I zašto onda postoji poseban pojam content marketing i što mu je suprotno?!

Kad god mi se pruži prilika, volim ići na konferencije kako bih čula nešto novo, a s njima je uvijek slična priča – slušaš red prezentacija koje su dio nečije samopromocije (snooze), onda red super zanimljivih prezentacija koje zanimaju samo tebe i još dvojicu u dvorani te su onda tu jedna ili dvije koje zaokupe pažnju svih prisutnih. Ovaj put to je bila prezentacija na temu gore spomenutog contenta i problema s kojim se svatko tu i tamo sretne, a to je nedostatak inspiracije ili kvalitetnog sadržaja i tada bi bio prisiljen razmišljati o content marketingu. Jer oglasi i pop-ups su „sooo last 5 minutes“, tradicionalne statične forme nikako ne udovoljavaju zahtjevima današnje “mobilne” publike, a glavni izazov s kojim se susreću tvrtke i agencije koje operiraju na ovom, vječito promjenjivom, tržištu marketinga i komunikacija je kako zarobiti pažnju publike. Vrijeme koje imaš da to napraviš ravno je milisekundi (zapravo je oko 8 sekundi) i dok si rekao „keks“ tvoja publika, barem na jednom zaslonu od svojih nekoliko gadgeta, provjerava konkurentsku firmu. Kvaka u čitavoj priči je engagement, a za engagement je potreban content.

U content marketingu u fokusu je korisnik sa svojim specifičnim potrebama. Kad se sve zbroji i oduzme, on je usmjeren na izgradnju odnosa, a ne na agresivnu kampanju s jednim jedinim ciljem – da nam proda najnoviji proizvod („a ako nazoveš odmah, dobiješ i set kuhinjskih noževa“). Ključni pojmovi su: povjerenje, svjesnost o brendu i pozitivan imidž, stručnjak u području i dugotrajan odnos.

Oni koji do sada nisu bili sigurni što content marketing zapravo jest (kao ja), u ovom trenu doživljavaju svojevrsni aha-doživljaj jer postoji velika mogućnost da i vaša tvrtka koristi ovaj ključni alat sveobuhvatne komunikacijske strategije. Današnji konzumenti, ciljana publika ili potrošači, svjesno isključuju tradicionalni, agresivni marketing i žude za ovom vrstom iskrene, dvosmjerne komunikacije koja je usmjerena na njih.

Kako se ciljana publika sve više okreće nišnim mrežama i zahtijeva višu razinu interakcije s brendovima online, kreiranje relevantnog sadržaja, koji se može konzumirati na više platformi, važnije je nego ikad. U prilog mu idu i vrste sadržaja, a one koje ćete najčešće naći u strategiji content marketinga su blog postovi, pisanje postova na blogovima drugih, elektroničke knjige, newsletter, video sadržaji, postovi na društvenim mrežama, webinari i sl. U cijeloj priči važno je pratiti što vaši korisnici traže, što čitaju ili pretražuju i onda to pretvoriti u odgovarajuću vrstu sadržaja. Ako dobro sadržajno uobličite svoju content marketing strategiju, konverzija korisnika u kupce neće izostati. Praćenje njihovih reakcija reći će vam jeste li uspjeli.

Final thought – kada ste gotovi s društvenim mrežama, dajte korisnicima još društvenih mreža! Društvene mreže niču kao gljive nakon kiše. 2013. godine ukupan broj ljudi na društvenim mrežama porastao je za 13 posto u odnosu na prijašnju godinu, a Pinterest je stranica koja je najbrže u povijesti dosegla broj od 10 milijuna unique visitorsa. Stručnjaci predviđaju da će društvene mreže nastaviti biti ključni dio content marketing strategije u godinama koje dolaze i djelovati kao medij za real time dostavu sadržaja ciljanim skupinama. Stoga, guglajte i nađite platformu koja odgovara baš vama. Čak i ako ona nije najpopularnija u tom trenu, veći je benefit od pozitivnog engagementa na pravoj platformi, nego negativnog na najpopularnijoj na koju ste otišli jer „svi su na fejsu, ne?”.

Željka-Stella Lučev
Podijeli objavu
Prethodni članakŠipak godine – antikomunikator godine
Sljedeći članakOvo je prva interaktiva reklama u tiskanom mediju!
Uz inovativni i fleksibilni pristup, na najbržim komunikacijskim platformama, tim stručnjaka PingPonga svakodnevno brine o reputaciji klijenata i identitetu brendova. Granice teritorija PingPongu nisu poznate pa djeluje u regiji, ali i diljem Europe. Više, brže i jače. PingPong je specijalizirana agencija za dvosmjerne komunikacije koja djeluje u sklopu Abrakadabra grupe. Tvrtka je osnovana 2011. godine, sa sjedištem u Zagrebu. Uz inovativni, fleksibilni i kreativni pristup, tim stručnjaka trenutno brine o reputaciji klijenata u regiji, ali i u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Slovačkoj, Češkoj i Španjolskoj. Cilj PingPonga je u idućem razdoblju udahnuti život identitetu brandova klijenata na društvenim mrežama i u ostalim europskim zemljama. pingpong.com.hr