Na Twitteru sam vidjela preporuku Vanje Vulića za film “Chef” i istog ga trena odlučila potražiti i pogledledati.

Film Vanje Vulića za film “Chef” je klasični primjer utjecaja o kojem se često priča na društvenim mrežama – osoba koju pratite nešto preporuči i vi to isto probate zato što joj vjerujete. Naravno, ključna stvar je tko preporučuje. Ja imam među ljudima koje pratim i one kod kojih ne razmišljam ni sekundu jer imaju moje 100 postotno povjerenje, puno puta potvrđeno.

Kod ovog povjerenja na društvenim mrežama moram naglasiti da za njega vrijedi isto pravilo kao i u životu inače – teško se stječe a vrlo lako gubi. Nema tu nikakve razlike, osim što je možda u virtualnom svijetu sve čak i mnogo osjetljivije.

Uglavnom, film sam pogledala  i toliko mi se svidio da sam napisala tekst o njemu. Trebam li još nešto reći?

Ukratko – glavni lik Carl Casper je kuhar koji radi u restoranu u kojem mu vlasnik ne dopušta da kuha onako kako bi on htio i kako zna. Sputava mu kreativnost, da tako kažem. Sve to dovede do problema nakon što restoran posjeti poznati food bloger koji obilazi restorane, proba hranu i nakon toga na svom blogu piše ocjene. Ocjena koju je napisao našeg glavnog junaka natjera da krene u ostvarenje svog sna – kuhanja po vlastitom „ćejfu“ i za sebe. Nabavlja kamion za pripremu i prodaju hrane, te zajedno s prijateljem i svojim sinom kreće na turneju po Americi gdje se zaustavlja u različitim gradovima i prodaje svoje specijalitete.

To je ukratko sažetak kojim ne želim otkriti previše da vam ne pokvarim užitak gledanja. Ono zbog čega ja pišem preporuku i to na ovom blogu su društvene mreže i internet marketing koji su vrhunski predstavljeni u ovom filmu. Točnije, predstavljeni su toliko dobro da bih svima onima kojima nije jasno što je blog ili zašto blog, zašto Twitter i zašto ne ovako ili onako preporučila da odvoje nešto malo manje od dva sata i pogledaju film. Ovaj film je nešto kao priručnik o internetu i društvenim mrežama snimljen i upakiran u zanimljiv materijal koji vam neće biti mrsko gledati, zabavit ćete se dok to budete radili a pritom ćete puno naučiti.

Vidjet ćete kako posjeta vrlo čitanog blogera i njegova ocjena hrane u tekstu ima utjecaj na poslovanje restorana.

Vidjet ćete kako nepoznavanje funkcioniranja društvenih mreža (u ovom konkretnom slučaju Twittera) može napraviti problem te dovesti do toga da u vrlo kratko vrijeme ono što ste napisali vidi ogroman broj ljudi.

Vidjet ćete kako te iste društvene mreže mogu pomoći u promociji vašeg biznisa ako se to radi na pravi način. A primjere tog pravog načina isto možete vidjeti u filmu.

Vidjet ćete primjere međugeneracijskog nerazumijevanja i razloge zbog čega nekad treba poslušati mlađe od sebe.

Ovisno od toga na koji način budete gledali film zaista možete puno naučiti, a pri tome ćete se i jako dobro zabaviti.

Film je također okupio zanimljivu i jako dobru glumačku ekipu, tako da se nećete morati mučiti s lošom glumom.

Chef film

Samo jedna preporuka na kraju – nemojte ga gledati na prazan želudac. Ja sam na pola film morala zaustaviti i napraviti sebi sendvič.

I mala napomena za muškarce, može poslužiti i kao dodatni razlog za gledanje filma – u filmu glumi Sofija Vergara.

Hana Kazazović