Kad dođe vrijeme da poduzeće unajmi agenciju za odnose s javnošću, postoji velik broj stvari koje se trebaju uzeti u obzir. Poduzeće mora odrediti ima li budžet za takvo nešto i je li uistinu pravo vrijeme za uključenje agencije.

Ponekad je bolji izbor biti bez PR agencije, dok je u drugim prilikama prikladno imati agenciju koja komunicira za poduzeće, ali to nije nešto što se jednostavno radi. Na PRdaily izašao je članak s pitanjima koje si poduzeće mora postaviti prije nego unajmi agenciju za odnose s javnošću.

Imaju li zaposlenici iskustva? Važno je surađivati s agencijom koja ima znanje i iskustvo da vam pomogne ispuniti PR ciljeve. Na primjer, ako se poduzeće želi fokusirati na odnose s javnošću, agenciju treba pitati za primjere prijašnjih kampanja. Autorica članka, Alyson Jamison, menadžerica u Stalwart Communications, kroz primjer njihovog Pinterest računa pokazuje kako oni prikazuju nedavni uspjeh te kulturu i interese poduzeća. Za PR agenciju koja želi biti unajmljena dobro je istaknuti i mogućnosti agencije u različitim marketinškim disciplinama.

Koje alate agencija koristi i kojima ima pristup? Uvijek je dobro znati koje alate koristi PR agencija ili ih ima na raspolaganju. Ako poduzeće traži agenciju koja će upravljati platformama za društvene mreže, potrebno je vidjeti što agencija koristi za upravljanje konverzijama – primjerice alate poput HootSuite, TweetDeck ili slično. Agenciju treba pitati koristi li specifične aplikacije poput ShortStack koja omogućuje korisnicima da kreiraju Facebook aplikacije, natječaje i različite forme, kao i provjeriti koje medijske baze podataka koristi. Iako su mnogi PR profesionalci uspostavili odnose s novinarima, nekad se moraju naći novi kontakti u drugim industrijama. Kao koristan alat naveden je Cison račun koji pomaže doseći ispravne kontakte u medijima radije nego da se troši vrijeme na online istraživanje.

Postoji li osjećaj da je prikladno? Iako je iskustvo i poštivanje budžeta ključno, važno je znati da je odabrana agencija prikladna za poduzeće. Nakon svega, poduzeće će raditi i redovito komunicirati s agencijom koju odabere. Ako se poduzeće nađe s agencijom na sastanku i nešto govori ne suradnji, treba poslušati instinkt.

Imaju li menadžeri usklađena djela s riječima? Ako poduzeće traži agenciju koja će ispuniti specifičan cilj, važno je osigurati da agencija doista radi ono što govori da će raditi. Na primjer, za agenciju za odnose s javnošću koja vodi social media za klijente bilo bi važno demonstrirati kako razumije i bude prisutna na platformi o kojoj je riječ. Treba vidjeti objavljuju li predstavnici agencije postove redovito. Drugi primjer za vjerodostojnost može biti situacija kad se traži website developer, tj. tada se želi da stranica poduzeća radi i izgleda profesionalno. Poduzećima bi bilo pametno uzeti agenciju koja stoji iza svojih riječi i obećanja.

Iako ovdje postoje i drugi čimbenici koji se moraju uzeti u obzir, poput lokacije i konkurentske prednosti PR agencije, uzimanje u obzir ova četiri pitanja pomoći će poduzeću donijeti ispravnu odluku i odabrati agenciju koja je dobar odabira za suradnju.