Komunikacija  je proces u kojemu ljudi izmjenjuju: 1. informacije, 2. osjećaje i 3. značenja putem verbalnih i neverbalnih poruka s određenim ciljem. Dobra komunikacija temelj je uspješnih međuljudskih odnosa, ali mnogi od nas zaboravljaju kako suptilnom i neverbalnom komunikacijom, tonom glasa ili izborom riječi kažemo puno više nego što smo zapravo svjesni. Stručnjaci tvrde kako na prijem poruke utječu tri razine: vizualna (govor tijela) – 55 posto, glasovna (kako kažemo) – 38 posto, verbalna (što kažemo) – 7 posto. Dakle, samo 7 posto onoga što kažemo naš sugovornik zaista i čuje. Probajte sada zamisliti, s marketinškog aspekta, koliko je truda potrebno uložiti u osmišljavanje kvalitetne poruke koja će biti uspješno prenesena našoj ciljanoj skupini? Međutim to je neka sasvim nova tema. Ono čime sam se pozabavio u ovom tekstu ima veze s onim osnovnim elementima komuniciranja, a kada to usvojimo, imat ćemo kvalitetne temelje za osobnu i poslovnu produktivnost.

ivan mioc/ neverbalna-komunikacija

 Kako teče komunikacijski proces?

Uvijek postoje prepreke koje direktno i/ili indirektno utječu na ovaj proces što, u konačnici, rezultira nesporazumima i utječe na uspješnost naše komunikacije. Neke od prepreka su: riječi koje koristimo (sadržaj), stil komuniciranja (oni koji govore brzo ili sporo), naše trenutno raspoloženje (psihičko stanje osobe), vanjske smetnje (npr. buka u kafiću) i u kakvim smo odnosima s osobom s kojom komuniciramo.

ivan mioc/komunikacijski proces

U komunikaciji su uvijek prisutne dvije poruke:
Ona koju smo poslali i ona koju je druga osoba primila.

Kako možemo smanjiti nesporazume?

  1. Da biramo riječi.
  2. Da samo kratki, jasni, koncizni.
  3. Da smo USREDOTOČENI na sugovornika.
  4. Da PITAMO ako nam nešto nije jasno.
  5. Da uvažavamo tuđe stilove komuniciranja.

Pritom moramo imati na umu da formula uspješne komunikacije glasi: 1. Izreci stav, 2. Navedi argumente, 3. Navedi primjere u korist tvrdnje, 4. Izvuci zaključak, 5. Pozovi na djelovanje.

ČETIRI TEMELJNA KOMUNIKACIJSKA STILA

  1. EMOTIVNI (šarmer) – otvoren i izravan
  2. DIREKTORSKI (kontrolirajući) – zatvoren i izravan
  3. ANALITIČKI (analitičar) – zatvoren i neizravan
  4. PODRŽAVAJUĆI (graditelj)– neizravan i otvoren

Kada znate kojem komunikacijskom stilu neka osoba pripada, bit će vam se lakše komunicirati s dotičnom osobom, a i znat ćete što možete ili ne možete očekivati od nje ili njega.

Za kvalitetniji prikaz – kliknite na tablicu.

Moram naglasiti kako svatko od nas ima svoj DOMINANTNI STIL, ali i da svatko od nas ima određene karakteristike drugih stilova.

Pri komunikaciji se moramo truditi biti ASERTIVNI▸ iznijeti vlastito mišljenje tako da ne napadamo druge. Za takvo što potrebna je suradnja, fleksibilnost, samokontrola i poštivanje sugovornika.

Platinasto pravilo komunikacije kaže – komunicirajte s drugima tako da im govorite ono što oni žele čuti.

 

Podijeli objavu
Prethodni članakPromjene
Sljedeći članakNova godina ili nova godina
Ivan Mioč diplomirao je marketing, PR i medije na Veleučilištu VERN' u Zagrebu. Iskustvo u svijetu komunikacija stekao je zahvaljujući brojnim poslovnim angažmanima u odjelima marketinga za hrvatske korporacije iz područja medija i izdavaštva (Business.hr, 21.stoljeće, RTL, net.hr...), kao i organizacijama civilnoga društva te kroz rad na specijalnim projektima. Zaljubljenik je u politički i digitalni marketing kao i web 2.0 servise koji su uvelike transformirali i promijenili način na koji danas konzumiramo informacije. Konstantno se usavršava te redovito sudjeluje na edukativnim seminarima, radionicama, okruglim stolovima i konferencijama iz područja marketinga, medija i PR-a. Nadahnjuju ga ljudi, priroda, fotografija i knjige.