Photo: Siniša Bužan/FotoVijesti

Mnogi od nas su se nebrojeno puta našli u situaciji koja je zahtijevala djelovanje unutar nekog tima. Još od školskih dana sustav nas uči zajedničkoj interakciji sa svrhom postizanja određenoga cilja. Kroz tako koncipiran sustav uči nas se razumijevanju, toleranciji, valorizaciji tuđeg mišljenja, stava ili ideje. Međutim mnogi od nas u svom poslovnom okruženju zaborave na vrijednosti kojima ih je obrazovni sustav nastojao oplemeniti. U razloge zaborava neću ulaziti, ali on obično kulminira za vrijeme timskog rada što uvelike utječe na destabilizaciju tima i krnji rezultat. Međutim, da biste izbjegli trzavice, stvaranje klanova, svađe, tračeve i koješta, važno je znati nekoliko osnovnih parametara za uspješno komuniciranje i djelovanje unutar tima.

Prvi korak k uspješnom funkcioniranju unutar tima je da, bez obzira na to je li riječ o ljudima s kojima prvi puta timski surađujete ili timu koji je već uhodan i iskusan, imate na umu kako svaki član tima unosi u tim nešto svoje, a to su: vlastiti stavovi, vrijednosti, percepcije, motivi, iskustva, porijeklo, emocije i znanje. Kada to u sebi osvijestite, lakše ćete se moći postaviti prema ostalim pripadnicima tima.

Drugi korak je poštivanje hijerarhije. To znači da bi bilo poželjno poštivati odluke osobe kojoj je povjereno čelno mjesto tima, timskog vođe ili glasnogovornika. Njegova je osnovna zadaća da delegira, kontrolira, motivira, koordinira i korigira odnose i zadatke unutar tima. Vođi tima dana je velika odgovornost i njemu bi trebalo biti u interesu, ako želi pozitivan ishod rezultata, da poslove i zadatke unutar tima dodjeljuje po kriteriju sposobnosti, znanja i vještina, a ne kriteriju simpatija, prisnosti ili bliskosti. Dakle, da bi se ostvarilo zadano, potrebno je usklađeno djelovati prema zajedničkom cilju, a sklad je moguće postići isključivo kvalitetnom raspodjelom zadataka i dužnosti poznavajući i poštivajući pritom sposobnosti i mogućnosti svakog pojedinog člana tima.

Treći korak je umijeće komuniciranja i stupanj verbalizacije. Timski rad je u suvremenom okruženju važan faktor za postizanje radne učinkovitosti, a kvalitetna komunikacija igra ključnu ulogu u tom procesu. Uspješno izražavanje i komuniciranje presudno je kako za poslovni (u ovom slučaju timski),  tako i za osobni uspjeh. Ako komunikacijskom vještinom još niste ovladali, tada vam može pomoći formula uspješne komunikacije, koja glasi ovako: izreci stav, navedi argumente, primjere u korist tvrdnje, izvuci zaključak i pozovi na djelovanje. Komunikacija je srž timskog uspjeha, a osim toga cijeli svijet počiva na komunikaciji. Danas je svatko od nas prodavač i kupac, a komunikacija je sredstvo uspješne kupoprodaje. Koliko ćete uspješno pozicionirati i nametnuti svoje ideje, prijedloge i sugestije unutar tima, ovisi upravo o vašoj komunikacijskoj, verbalnoj i retoričkoj moći.

Četvrti korak je rad na emocionalnoj i socijalnoj inteligenciji kako biste svoj stil komuniciranja i ponašanje mogli prilagoditi ostalim. Osim toga je vrlo važan stupanj fleksibilnosti i asertivnosti. Morate znati iznijeti mišljenje tako da ne napadate druge, ali i biti maksimalno susretljivi glede odrađivanja onih poslova koji ne spadaju u domenu vašeg djelovanja, to znači da morate biti multifunkcionalni.

Za kraj treba napomenuti kako su trzavice unutar svakog tima normalna i prirodna pojava, a ova četiri koraka samo su kompas koji vam može pomoći u efikasnijoj timskoj interakciji. S duge strane timsko djelovanje pridonosi zbližavanju, proširivanju znanja i vještina, većoj motivaciji i općem zadovoljstvu, a vrstan i iskusan vođa tima uvijek će znati adekvatno nagraditi uspješno obavljen posao. Ako ne on, onda njemu nadređeni.

Podijeli objavu
Prethodni članakUrednik HTV-ove informativne emisije Dnevnik 3 Siniša Kovačić održao predavanje na Bernaysu
Sljedeći članakTop 10 brendova na društvenim mrežama u 2013. godini
Ivan Mioč diplomirao je marketing, PR i medije na Veleučilištu VERN' u Zagrebu. Iskustvo u svijetu komunikacija stekao je zahvaljujući brojnim poslovnim angažmanima u odjelima marketinga za hrvatske korporacije iz područja medija i izdavaštva (Business.hr, 21.stoljeće, RTL, net.hr...), kao i organizacijama civilnoga društva te kroz rad na specijalnim projektima. Zaljubljenik je u politički i digitalni marketing kao i web 2.0 servise koji su uvelike transformirali i promijenili način na koji danas konzumiramo informacije. Konstantno se usavršava te redovito sudjeluje na edukativnim seminarima, radionicama, okruglim stolovima i konferencijama iz područja marketinga, medija i PR-a. Nadahnjuju ga ljudi, priroda, fotografija i knjige.