Pokazalo se da postoji velika razlika između sadržaja koji dijelimo na društvenim mrežama i onog koji cijenimo zato jer nam donosi neke korisne informacije.

Medijska agencija Universal McCann (UM) pokrenula je još 2006. Wave, studiju o društvenim medijima s ciljem praćenja rasta korisnika i utjecaj društvenih medija.

Najnovije Wave 8 istraživanje provedeno je 2014. na uzorku od 50.021 aktivnih internet korisnika starosne dobi od 16 do 54 godina u ukupno 65 zemalja. Zahvaljujući agenciji UM Zagreb, Hrvatska je po treći put za redom uključena na listu zemalja koje sudjeluju u istraživanju. “Do relevantnih informacija o fenomenu društvenih medija, trendovima i korisnicima globalno nije teško doći, ali ono po čemu je Wave zanimljiv je upravo to što nam daje uvid u specifičnosti ovog fenomena i na lokalnoj razini. Uzbudljivo je biti u prilici analizirati hrvatske podatke te ih komparirati s globalnim. Na primjer, komparirati motive za dijeljenje različitih sadržaja hrvatskih s motivima globalnih korisnika i slično”, poručio je Igor Poznić, UM Zagreb Online Media Manager na prezentaciji rezultata održanoj u Zagrebu.

Istraživanje je pokazalo da postoji velika razlika između sadržaja koji dijelimo na društvenim mrežama i sadržaja koji cijenimo. Tako da najviše dijelimo sadržaj sa kojim izražavamo svoje mišljenje, dok najviše cijenimo sadržaj koji nam donosi korisne informacije. Vrlo važna nam je postala online reputacija, pogotovo mlađoj populaciji. Tako je 30 posto ispitanika u dobi od 20 do 29 godina reklo da žele postati slavni online, dok je iznenađujuće da čak 22 posto ispitanika starijih od 40 godina također kažu da žele postati slavni online.

Društvene mreže prema istraživanju postaju sve manje platforma za zabavu, a sve više mjesto gdje se možemo promovirati i zaraditi novac. Na pitanje da li su društvene mreže dobre za zaraditi novac, 2011. je 22 posto Hrvata potvrdilo tu tezu, dok se u zadnjem istraživanju iz 2014. s tom tvrdnjom složilo 29 posto. Penetracija smartphonea nastavlja sa snažnim rastom. Kina je lider sa penetracijom većom od 95 posto dok se Hrvatska drži u prosjeku sa penetracijom od 78 posto. Na zagrebačkoj se prezentaciji raspravljalo i o važnosti online reputacija, koristimo li online za samopromidžbu i ostvarenje svojih ambicija…

Marta Duić
Podijeli objavu
Prethodni članakStartup AddVenture konferencija u Zagrebu
Sljedeći članakDogađanja na Festivalu znanosti
Poslovni dnevnik: Vodeći poslovni medijski brend u Hrvatskoj. Poslovni dnevnik je izvor svih najvažnijih poslovnih informacija za vodeće ljude gospodarstva i politike u Hrvatskoj. Glavna tematska težišta ovog lista koji od ožujka 2004. izlazi pet puta tjedno razvojni su procesi na tržištima, aktualni gospodarski događaji, važna zbivanja u svjetskom gospodarstvu kao i sva pitanja koja se tiču razvoja hrvatskog gospodarstva. Čitaju ga mali i srednji poduzetnici, obrtnici, menadžeri u velikim tvrtkama i čelnici najvećih poslovnih sustava u zemlji, svi oni koji svojim trudom i kreativnošću stvaraju nove vrijednosti i nova radna mjesta. Osim u tiskanom izdanju, Poslovni dnevnik drži uvjerljivu lidersku poziciju među hrvatskim poslovnim portalima te na adresi www.poslovni.hr iz minute u minutu prati događaje iz zemlje, regije i svijeta. Sinergijom tiska i weba Poslovni dnevnik ispunjava svoju misiju i postaje referentna točka okupljanja hrvatske poslovne zajednice. Web:poslovni.hr