Nagrađivani film o obitelji Kostelić gledatelji HRT-a premijerno će moći pogledati 1. siječnja na Prvome programu Hrvatske televizije

bruno_kovacevic_05

Vršitelj dužnosti glavnoga urednika Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) Bruno Kovačević dobio je  priznanje Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO) za osobiti doprinos u promicanju hrvatskoga sporta dokumentarnim filmovima, a na nedavnome Izboru najboljih sportaša Hrvatske za 2016. dobio je nagradu Sportskih novosti za film Gnothi Seauton – Upoznaj samoga sebe jer je u njemu na najbolji način promovirao hrvatski sport u svijetu u 2016. godini. Bruno Kovačević autor je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova o hrvatskim sportašima – filmova o paraolimpijkama Ani Sršen i Sandri Paović te osobito zapaženih filmova o najtrofejnijoj hrvatskoj sportskoj obitelji Kostelić Dnevnik pobjednika i Gnothi Seauton – Upoznaj samoga sebe, kojemu je ovo peta nagrada.

„Velika mi je čast u godini u kojoj je hrvatski sport ostvario najveće rezultate u povijesti biti dio hrvatske sportske obitelji i posebno mi je drago što je Hrvatski olimpijski odbor prepoznao rad na filmu Gnothi Seauton – Upoznaj samoga sebe. Za sve ljude koji se bave sportom 2016. bila je fantastična. Hrvatska je osvojila deset medalja na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru, od čega pet zlatnih, te je na visokome četvrtom mjestu u svijetu među 207 država, ako se u obzir uzme BDP i broj stanovnika”, istaknuo je Bruno Kovačević.

Film Gnothi Seauton – Upoznaj samoga sebe govori o trnovitome putu i sportskim trijumfima obitelji Kostelić. Prvi su kadrovi filma snimljeni kad je Janica Kostelić imala osam godina, a posljednji nakon Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju, na kojima je Ivica Kostelić četvrti put osvojio srebrnu olimpijsku medalju. Prikazan je u kinima diljem Hrvatske, a svoju je svjetsku premijeru imao u veljači ove godine u jednome od najpoznatijih kina na Beverly Hillsu. Reakcije hrvatske i američke publike bile su izvrsne.

Film je u travnju osvojio i prvu nagradu Gold Remi Award na međunarodnome festivalu dokumentarnoga filma Worldfest u Houstonu. Svečanoj je dodjeli nazočilo više od dvije tisuće uzvanika, a Bruno Kovačević tada je izjavio kako je nagradom ugodno iznenađen i kako je sretan što je film osim u Hrvatskoj prepoznat i u svijetu.
„Drago mi je da ova naša velika priča o obitelji Kostelić ne poznaje granice i da ljudi veoma emotivno na nju reagiraju neovisno o tome o kojemu je dijelu svijeta riječ”, rekao je Bruno Kovačević nakon dodjele nagrada.

Film Gnothi Seauton – Upoznaj samoga sebe prikazan je na Danu hrvatskoga filma u Kataru, a nakon toga prikazan je i na uglednome londonskom festivalu The Raindance Film Festival.

Gledatelji Hrvatske radiotelevizije film će moći premijerno pogledati 1. siječnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.10 te s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Producent je filma agencija za tržišno komuniciranje Real grupa, a koproducent Hrvatska radiotelevizija. Redatelj je filma Ranko Varlaj, a montažer Robert Petrinec.

gnothi_seauton_03