Virus COVID-19 doveo je u pitanje mnoge uobičajene prakse u online marketingu, pa tako i vođenje društvenih mreža. Više o tome kako bi se zapravo brendovi trebali ponašati na društvenim stranicama tijekom ovog osjetljivog perioda saznajte od Degordianove SM strategistice Lucije Potočnik.

Ne možemo sa sigurnošću reći da je “doba corone“ iza nas, jer još uvijek većinu vremena boravimo doma ili na sigurnoj udaljenosti jedni od drugih. Osim rada na daljinu i kućanskih poslova, korisnici diljem svijeta najviše ovog istog vremena provode i na društvenim mrežama.

Iako mjere u nekim zemljama popuštaju, kao recimo kod nas u Hrvatskoj, još uvijek je preporučljivo biti oprezan i odgovoran, čemu možemo doprinijeti i mi marketingaši – digitalne agencije i klijenti, i zajedničkim snagama.

Pitanje na koje ćemo dati svoj odgovor i savjet jest što i kako objavljivati na društvenim mrežama tijekom pandemije COVID-19.

Konkretne preporuke i savjete za nekoliko industrija možete pronaći u bookletu koji se nalazi na kraju teksta.

Trebaju li brendovi objavljivati sadržaj ili ne?

Jedno od glavnih pitanja koje se provlači među brendovima jest treba li uopće objavljivati sadržaj na društvenim mrežama tijekom pandemije. Kratko i jasno – da!

S obzirom da se radi o situaciji koja je nepredvidljiva i o kojoj se još uvijek ne znaju sve činjenice ni trajanje, ovo je period tijekom kojeg korisnici traže zabavu, utjehu, savjet i informacije na društvenim mrežama, a brend je taj koji bi trebao nastupiti kao partner korisnicima — na način da daje informacije i usluge koje će im pomoći da poboljšaju kvalitetu svojih života tijekom ovog perioda češćeg boravka kod kuće..

Da korisnici zaista provode više vremena na društvenim mrežama pokazuju i statistički podaci raznih istraživanja. Socialbakers iznose brojke prema kojima sugeriraju da su “fanovi Facebook Brand stranica u Europi provodili više vremena online svaki dan posljednjih tjedana.“ Uspoređujući tjedne u travnju s onima iz veljače, aktivnost korisnika povećala se za 16.1% (najveća aktivnost je zabilježena oko 20h navečer, a aktivnost je povećana i tijekom subota i nedjelja).

Business 2 community također donose podatke prema kojima se korištenje TikToka, Instagram Storiesa, Twittera, Twitcha, LinkedIna i podcasta povećalo, a Facebook i Instagram se koriste na interaktivniji način i među samim korisnicima (primjer su cirkulacije challengea, veće korištenje live video formata, održavanje webinara i slično).

S obzirom na povećanu aktivnost korisnika, ali i smanjenje cijena oglasa tijekom pandemije, plaćeni doseg (paid reach) brendova koji su bili aktivni na Facebooku se povećao (za 28.6% između sredine ožujka i sredine travnja).

Brendovi i društvene mreže_Degordian_graf

IZVOR

Treba li komunicirati s fanovima i na koji način?

Ako objavljujemo sadržaj, onda je i razumljivo da ćemo aktivno komunicirati s korisnicima. Community management i tone of voice su od iznimne važnosti za brend u ovom periodu.

Trenutna situacija nije primjerena za sarkazam ili hladnoću, ali empatija, razumijevanje, pozitivnost pa čak i humor s ukusom se daleko mogu čuti.

Ono što je najbitnije i na čemu treba graditi svoj način komunikacije jest aktivno slušanje svoje publike. Sve što misle, govore, trebaju i žele čini odličnu podlogu za kreiranje sadržaja za društvene mreže vlastitog brenda.

Što korisnicima trenutno treba?

  • Točne, provjerene i pouzdane informacije
  • Customer service i podrška
  • Distrakcija i lagan, zabavan sadržaj
  • Osjećaj zajedništva i pozitivnost.

Sad je pravo vrijeme za izgradnju ili održavanje aktivnog i poticajnog 1 na 1 odnosa s korisnicima, u svrhu izgradnje jake, stabilne i lojalne zajednice okupljene oko brenda.

No, osim kupaca i korisnika naših usluga, ne treba zaboraviti i na interne timove. Za što bolju koordinaciju i kvalitetu community managementa brenda, poželjno je pripremiti brend communication guidelinese, FAQ i slične pouzdane izvore informacija s kojima mogu raspolagati i koje im mogu pomoći u komunikaciji s korisnicima na društvenim mrežama.

Social media content booklet

U ovom kratkom vodiču Degordian vam donosi praktične savjete kako, koliko i na koji način kreirati sadržaj za društvene mreže tijekom pandemije COVID-19.

Preuzmite ga OVDJE. 

 

Autor: Lucija Potočnik, 
 Social Media Strategist, Degordian Hrvatska