Danas se sve više govori kako su brand novinarstvo, content marketing prijetnja klasičnim odnosima s javnošću. Ja bih postavila pitanje, što su to uopće klasični odnosi s javnošću? Za nas koji se dugo godina bavimo PR-om, odnosi s javnošću oduvijek pojam komunikacije shvaćaju u znatno širem smislu, pa možemo reći kako nisu isključivo orijentirani na potrošače, već grade i unapređuju veze između kompanije i njenih zaposlenika, dobavljača i poslovnih partnera. Oni služe izgradnji i očuvanju povjerenja. Kao i svaka druga struka, odnosi s javnošću prirodno evoluiraju i prilagođavaju se novim tehnologijama, promjenama u svijetu medija i svim ostalim promjenama u okruženju. Nove forme poput brand novinarstva stoga ne prijete odnosima s javnošću, već ih naprotiv obogaćuju.

Kaže se da slika govori više od tisuću riječi. Kada govorimo o brand novinarstvu, onda možemo reći da dobro ispričana priča vrijedi puno više od same slike. U vrijeme kada smo zagušeni reklamama i marketinškim porukama, sve više ih filtriramo i radije biramo one koje o brandu i kompaniji pričaju zanimljivu priču, daju informaciju više, primjer iz života koji dodatno naglašava poruku. Brand novinarstvo pruža sadržaj koji je koristan i poziva na akciju. Kompanije tako dobivaju priliku kreirati i objavljivati vijesti i sadržaje, zanimljive širim masama prema njihovim navikama, a istovremeno imaju mogućnost na jedan drugačiji i prihvatljiviji način ispričati priču o svojim proizvodima.

Kompanija PIK Vrbovec kreirala je tako stranicu www.volim-meso.hr, na kojoj ljubitelji mesa mogu, uz mesne recepte, pročitati mnoštvo zanimljivih priča i savjeta vezano uz meso i pripremu mesnih specijaliteta, utjecaju konzumacije mesa na zdravlje, te naći kutak za zabavu i vodič gdje se mogu kušati fine mesne delicije. Odličan primjer brand novinarstva je svakako stranica www.coca-ColaCompany.com

Uz pomno kreiran sadržaj vezan uz različite teme kao što su okoliš, zdravlje, sport, moda, zabavni video sadržaj pažljivo se i nenametljivo priča priča o brandu i proizvodu.

Kupci različitih proizvoda i korisnica usluga danas s pravom traže i očekuju više. U šarenom svijetu pomno biraju i filtriraju poruke, pa samo oni koji se na vrijeme prilagode, izlaze kao pobjednici.

I kao što smo rekli na početku odnosi s javnošću grade odnose i povjerenje, a isto tako omogućuju očuvanje toga povjerenja. Ne strahujemo stoga za budućnost PR-a. Baš naprotiv, nastavit ćemo osnaživati njegovu ulogu u ovom svijetu stalnih promjena.

 

 
Martina Prenkaj