Sabor je odlučio: referendum s pitanjem “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca” održat će se 1. prosinca. Sad na red dolazi dvadesetak dana žestoke kampanje, no na Facebooku već ratuju zagovornici i protivnici referenduma. Sudeći po njihovom virtualnom odnosu snaga, Ustav će se mijenjati.

Kada bi referendum na Facebooku, najpopularnijoj društvenoj mreži u Hrvatskoj, imao značaj pravog referenduma, Ustav bi se morao nadopuniti rečenicom da je brak životna zajednica između žene i muškarca. Podržavatelji referenduma su do danas okupili gotovo 11.500 lajkova više od onih koji mu se protive.

Na Facebooku su prije nekoliko dana osnovane dvije grupe posvećene referendumu. Ona pod nazivom “Ja glasam protiv” okuplja one koji se protive samom referendumu i osnovana je 4. studenoga. “Pokažite da ste protiv referenduma kojim se stvaraju podjele unutar hrvatskog društva na poželjne i nepoželjne”, stoji u pozivu administratora te grupe. Dosad su ovu stranicu podržala 43.072 fejsbukovca.

Dan kasnije je suprotni tabor osnovao grupu “Ja glasam za” te u dvije rečenice objasnio što je, odnosno što nije ta grupa. “Ovo nije službena stranica građanske inicijative ‘U ime obitelji’, ali voditelji ove stranice podupiru inicijativu te je svrha stranice mobilizacija za referendum. Izađite na referendum i glasajte ZA!”, stoji u kratkom opisu, a u nastavku je tek link na službenu stranicu inicijative “U ime obitelji”. Iako su startali dan kasnije, tu je grupu do danas podržalo 54.710 korisnika Facebooka.

“OK ako se je odlučio da bude bude gej pa nek bude, a da sad hoće tako imenovani brak sa drugim istospolnikom, nemogu a da ne pitam te ružno rečeno gejiće dali je njih napravilo dva tate? ljepše stvarno nemogu napisati.Nakon takoimenovanog braka traže i posvajanje djece,O veliki i sveti Bože sačuvaj svako dijete od tog posvajanja. Ako su se odlučili da žive kao geji neka onda i posledice nose…Jer ako sam se naprimjer ja odličila da ne radim znači ni plaće nemam..Tako ni oni ako neće da živi u braku kao normalna ženska i normalni muškarac nemogu ni djecu imati….”, jedna je od poruka koju je zagovornica referenduma ostavila na zidu grupe “ZA”, dok druga poručuje: “Ja ču samo reči da mislim da brak ne može biti između dva čovca s hrenovkama jer je biblija protiv toga. A biblija ne laže. Sve što piše u bibliji je istina i istina je zato što biblija kaže da je istina. I kako se uopče oko toga može diskutirati? ah, mogu sam glupi ljudi..”.

Protivnici referenduma uglavnom diskutiraju o netolerantnosti i nazadnosti, a neki ih povezuju i s neonacistima. „Gledajući stranicu gdje glasaju ZA, ne mogu se oteti dojmu da sve odiše arijevski. Slike obitelji gdje nema “greške”(mentalne retardacije, invaliditeta, druge rase, ljepota vanjštine je na svakoj slici naglašena). Radi li se ovdje o fašizmu i neonacizmu po uzoru na onaj njemački iz 30-tih i 40-tih godina?? Upitajte se svi što stoji iza tog pokreta ‘u ime obitelji’”, poručuje jedan protivnik referenduma, dok drugi objašnjava zbog čega je i on protiv: “Zato jer je to ljudski, zato jer ne želim bildati osjećaj sreće na tuđoj nesreći, zato jer me tako uči Bog, zato jer ovom svijetu strašno nedostaje ljubavi, zato jer sam bolji od lažnih moralista”.

Forum.tm