Zahvaljujući kanalima online komunikacije jedan sasvim uobičajen dan prije nekoliko mjeseci počeo je na drugačiji način. Među svim stranicama i postovima na čiji sadržaj smo već nekako navikli i znamo kakvu vrstu vijesti i informacije možemo očekivati, ugodno nas je iznenadila najava 21. Međunarodnog znanstvenog simpozija u odnosima s javnošću.

Moramo priznati da smo o BledComu koji se uspješno održava 21. godinu, već ranije slušale i pratile ga, no ove godine tema simpozija „Digital publics: New generation, new media, new rules“ najavila je novo približavanje teorije praksi, prateći najnovije trendove u našoj industriji.

Uvidom u sam program predavači i teme dali su nam dovoljno povoda da odlučimo kako je ovo adresa na koju moramo poslati naše prijave. I priznajemo, nismo se prevarile.

Prvi dan simpozija, nakon samog otvaranja i uvodnih riječi predstavnika organizacijskog i programskog odbora, Dejana Verčića sa Sveučilišta u Ljubljani, Ane Tkalac Verčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu,  Krishnamurtya Sriramesha s američkog Purde Universitya i Jona Whitea s britanskog University of Reading (kojeg često volimo citirati i povlačiti paralele između teorije i prakse u našem svakodnevnom radu), započeo je izlaganjem Britanca Stephana Waddingtona iz Ketchuma i sve prisutne uveo u ovu i znanstvenoj i praktičnoj PR zajednici novu, ali bilo je vidljivo izuzetno atraktivnu temu.

Više od 60 različitih Izlaganja iz teorije i prakse, izmjenjivalo se tijekom 2 dana svakih 15 minuta, otvarajući svima prisutnima nova pitanja ali i ostavljajući vremena, kako za formalne tako i neformalne rasprave među teoretičarima i praktičarima iz Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Danske, Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske, Francuske, Švedske, Latvije, Velike Britanije, SAD-a, Novog Zelanda, Kine, Izraela, Turske itd.

Uglavnom, bilo je više nego zanimljivo iz drugačijeg kuta sagledati teme o kojima naša PR zajednica posljednjih godina sve više bruji, a o kojima svakako svi zajedno moramo još mnogo učiti jer su prostori koje online komunikacija nudi još uvijek nestrukturirani i nedovoljno otkriveni.

Što zapravo znači dijalog u online komunikaciji u svojem pravom smislu, što za koga predstavlja stvarnu dvosmjernost, da li je retweetanje npr. dijalog (za nas nikako nije) i koje konkretne benefite korištenje društvenih mreža i online medija može donijeti tvrtkama, institucijama i svima koji ih koriste? Kolike su mogućnosti i gdje su granice u korištenju podataka s društvenih mreža, kakve koristi oni donose ciljano npr. bankarskim institucijama ili političarima? Što je stvarni „društveni kapital“ i kakve su mogućnosti „utjecaja društvenih mreža“ odnosno kreiranja novih kanala i alata odnosa s javnošću? CSR komunikacija i njezine strategije, izgradnja i održavanje kredibiliteta na društvenim medijima, potrebni standardi za istraživanje društvenih medija, etičnost i prostori u definiranju pravila ponašanja – sve su ovo važne teme i elementi PR-a kojima se na žalost ne koriste  i ne bave svi u našoj struci.

Ovaj simpozij još je jedanput potvrdio da se naša struka ne može razvijati bez povezanosti s njezinim znanstvenim dijelom i da u međusobnoj interakciji možemo napraviti puno. I stoga od srca preporučamo ovu konferenciju svima koji se našom strukom misle i žele baviti profesionalno!

A za sljedeću godinu već je najavljena nova intrigantna tema 22. Bledcoma  – „Sleeping (with the) Media.

blank razmak red

 

blank razmak red

Dorotea Kolić, Petra Marija Jelčić i Nataša Cesarec Salopek

blank razmak red

BLED / DIGITAL PUBLICS - PUBLIC RELATIONS SIMPOSIUM