Ena, Ivan i Nika u drugom dijelu intervjua prenose nam svoje dojmove, iskustva i očekivanja vezana uz studiranje na najvećem studiju komunikacijskog menadžmenta u Hrvatskoj.

Na Bernaysu predaje više od 100 znanstvenika i stručnjaka na čijim ste kolegijima imali priliku upoznati i najsitnije detalje bavljenja odnosima s javnošću, marketingom, medijima i uzbudljivog svijeta komunikacija općenito. Koji biste kolegij izdvojili i zašto?

EZ: Svakako bih izdvojila kolegij Odnosi s medijima, kako zbog samog gradiva koje obuhvaća, tako i zbog predavača koji su nas na vrlo dinamičan i praktičan način uveli u sam svijet medija te objasnili što bismo trebali, odnosno što ne bismo trebali raditi gradeći i održavajući odnose s medijima, kako postupati u kriznim situacijama, sve o pravima i obvezama novinara i PR stručnjaka i još mnogo toga. Posebno mi se svidio posjet Novoj TV gdje smo imali priliku upoznati i razgovarati s Petrom Perežom i ostalim novinarima te obići sve studije i prostorije.

NM: Definitivno najzanimljiviji kolegij mi je bio Osnove odnosa s javnošću, koji je i ključan na prvoj godini da bi razumjeli sve ostalo. Od profesora Milasa i profesorice Šimić sam jako puno naučila i upravo taj kolegij me još više zainteresirao za PR.

IR: Na početku studiranja prvi predmet nam je bio Uvod u odnose s javnošću. Predavao nam je prodekan Zdeslav Milas. Mogu reći da mi je taj predmet zapravo pomogao da još više počnem shvaćati bit ovog fakulteta odnosno PR-a. Također bi istaknuo predavače Dražena Klarića te Sinišu Kovačića koji su nas uveli u svijet tiskanih medija i televizije. Ovaj fakultet sam odabrao baš zato, jer imamo mogućnost stjecanja širokog obrazovanja.

Od početka rada do danas na Bernaysu je održano više od 100 gostujućih predavanja. Samo u akademskoj godini 2015./2016. ugostili smo gotovo 30 komunikacijskih stručnjaka, među kojima su urednici vodećih medijskih kuća, direktori korporativnih komunikacija, vlasnici agencija za odnose s javnošću i predstavnici različitih institucija. Kako biste ocijenili vrijednost spomenutih predavanja i koje biste istaknuli kao najzanimljivije?

IR: Takva predavanja su jako edukativna. Bitna stavka obrazovanja na Bernaysu je baš ovakva vrsta učenja. Imamo priliku učiti od vrhunskih stručnjaka od kojih možemo svašta saznati iz prve ruke. Istaknuo bih predavanje profesora Bože Skoke o javnoj diplomaciji.

EZ: Smatram da su brojna gostujuća predavanja na Bernaysu jedna od njegovih najvećih prednosti. Istaknula bih predavanje Joe Bašića, utemeljitelja i izvršnog direktora agencije MPG za jugoistočnu Europu te direktora i promotora Ultra Europe Music Festivala, koji se u sklopu svog izlaganja osvrnuo na organizaciju jednog globalnog događaja kao što je UMF.

NM: Slažem se s kolegama da su gotovo sva predavanja bila jako kvalitetna i jako dobro organizirana. Najzanimljivije gostujuće predavanje mi je bilo predavanje Silvije Londero, koja nam je pobliže objasnila sve o radijskom novinarstvu. Na jednostavan način nam je objasnila kako funkcionira radio, a puno sam naučila i novih stvari koje nikad do tada nisam čula – zbog toga mi je njeno predavanje ostalo u sjećanju.

Kao najveću Bernaysovu prednost brojni su studenti naveli jedinstven sustav stručne prakse koji uključuje gotovo 70 partnerskih institucija. Gdje ste bili na praksi i što bi istaknuli iz tog iskustva kao najvažnije?

EZ: Praksu sam na prvoj godini odradila u svom rodnom gradu Puli, a to planiram i ove godine. PR agencija MOJO PR pružila mi je priliku da sudjelujem u organizaciji raznih relevantnih događaja, među kojima bih izdvojila Pula Film Festival.

NM: Na prvoj godini nismo imali klasičnu praksu. Imali smo više studijskih posjeta Bernaysovim partnerima kao što su Adria Media, Nova TV, agencija Media Val itd. Smatram da je tako organizirana praksa bila dobra odluka jer dosta studenata na prvoj godini još ne zna što ih točno zanima te se tako mogu bolje upoznati sa radnim mjestima koja se nude.

IR: Praksu sam na prvoj godini odrađivao na Prvom radiju. To je bilo jedno divno iskustvo. Učio sam od zaista velikih profesionalaca koji su mi bolje dočarali posao. Na drugoj godini sam se također držao elektroničkih medija te sam za praksu odabrao radio Enter Zagreb. Prije prakse sam imao priliku surađivati s njima pa mi je taj odabir bio odličan jer sam kroz prijateljstvo i rad odlično usvojio gradivo te stekao praktično iskustvo.

Bernaysovi partneri dolaze iz različitih područja komunikacijske industrije kao što su medijske kuće, vodeće domaće i inozemne agencije za odnose s javnošću i marketing, digitalne agencije, ali i tvrtke te kulturne i ostale institucije. U kojem od ovih područja se i sami vidite?

IR: Volio bi jednog dana sam otvoriti neku PR agenciju. Mislim da je to odavno postalo zanimanje budućnosti. Svaka velika kompanija danas da bi opstala mora imati ljude koji će se baviti tim dijelom posla. To je također i financijski isplativo, tako da ću se svakako i dalje truditi ostvariti svoj zamišljeni cilj.

EZ: Još uvijek je prerano da bih sa sigurnošću odgovorila na ovo pitanje. Rad na televiziji je jako izazovan i dinamičan, smatram da bi u tim vodama dobro snašla jer sam i sama takva.

NM: Ja se vidim u nekoj od agencija za odnose s javnošću. Nisam još odlučila u koju bih voljela, imam još par mjeseci za razmisliti.

Podijeli objavu
Prethodni članakEuropean Communication Monitor 2016. otkrio trendove u komunikacijama
Sljedeći članakPR/Mediji clipping – pregled tjednih događanja 15. 07. 2016.
Edward Bernays prva Visoka škola za komunikacijski menadžment privatna je visokoobrazovna institucija koja prva u Hrvatskoj i regiji izvodi cjelovito specijalizirano obrazovanje na području komunikacijskog menadžmenta i odnosa s javnošću. U trenutku kada na tržištima regije nedostaje kvalitetno educiranih stručnjaka za odnose s javnošću, a brojna istraživanja ovu struku svrstavaju na vrh lista poželjnih zanimanja, Bernays prvi u regiji potpuno integrira komunikacijske studije i do zadnjeg detalja prilagođava ih stvarnim potrebama tržišta odnosa s javnošću. Na ovaj način studentima iz Hrvatske, ali i cijele regije, dostupno je obrazovanje koje zadovoljava najviše obrazovne i stručne standarde te studentima osigurava europsku diplomu koja je garancija obrazovanja prema vrhunskom programu za komunikacijski menadžment.