Tvrtka Yammat Alena Balena dobila je radijsku koncesiju za područje grada Zagreba na 14 godina, dok je Udruga Radio Marija dobila radijsku koncesiju za Rijeku i Opatiju na 11 godina.

Vijeće za elektroničke medije objavilo je da se ponuda Yammata izdvojila “kako programskom kvalitetom, odabirom vjerodostojne profesionalne uredničko-novinarske ekipe, tako i financijski odgovornom i realnom procjenom”. Pored Balena, u ekipi Yammata su Siniša Švec i Milan Peh. U kuloarima se moglo čuti da će Yammat financijski potpomoći Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, no Balen je za Tportal to demantirao.

U odluci Vijeća kaže se da bi Yammat, shodno ponuđenom programu, slušateljima trebao omogućiti izuzetno bogate informativne sadržaje s naglaskom na teme od općeg javnog interesa, te da će znatan prostor otvoriti gospodarskim temama koje su u hrvatskim medijima “u pravilu nedovoljno pokrivene ili zaobiđene”.

Novi se radio obavezao otvoriti eter građanskim inicijativama, predstavnicima civilnog sektora te marginaliziranim društvenim skupinama, a sve to s ciljem širenja prostora za razmjenu mišljenja o svim društveno-relevantnim temama. “Uključenost građanki i građana čija su ljudska prava ugrožena bit će ne samo važna tema u programu ovog ponuditelja, već će se njihovi glasovi direktno provlačiti u brojnim formatima najavljenog programa. Temeljem ponude Yammat d.o.o. obavezuje se sadržaje obrađivati na kvalitetan i istraživački način. Također, ponuditelj se obavezuje da će i ostalim dijelovima programa – obrazovanju, kulturi, zabavi i sportu – novinarski i urednički pristupiti na podjednako kvalitetan način”, kaže se u odluci Vijeća.

Za Radio Marija kažu da, kao nakladnik s velikim iskustvom u medijskoj prezentaciji sadržaja, svojom ponudom zadržava postignutu kvalitetu programa. “U otvorenost prema slušateljstvu posebno se ističe skrb za marginalne skupine što je rijetkost u hrvatskim medijima. Riječ je, uz ostalo, o starijoj populaciji, nemoćnima, te onima slabijeg materijalnog stanja. Bez obzira što je Radio Marija, radio u zajednici usmjeren prema vjernicima, svojim programom obavezuje se na visoko sudjelovanje slušatelja neovisno o njihovom svjetonazoru. Nakladnik se također obavezuje da će veliku pažnju posvećivati temama lokalne zajednice”, kaže se u odluci Vijeća za elektroničke medije.

Za koncesiju za zagrebačko područje natjecalo se osam tvrtki i udruga (Expres radio, Metropolis studio, Radio 101, Radio Like, Udruga Kulturosfera, Udruga za medijski pluralizam 808, Yammat i Zagreb FM), a Vijeće je zaključilo da dvije ponude ne zadovoljavaju uvjete (Radio 101 opće, programske i financijske uvjete, a Radio Like tehničke i financijske uvjete).

Za riječku i opatijsku koncesiju se, pored Radija Marija, natjecao i Radio Daruvar.

Intervju sa Sinišom Švecom u kojem je detaljno objasnio na kakvom radiju želi raditi, možete pročitati ovdje.

FORUM.TM