Sažetak istraživačkog projekta Ekonomskog fakulteta u Osijeku

Tijekom sedmodnevnog održavanja premijernog izdanja Zagreb Book Festivala pod motom Kriminalno dobre knjige! u svibnju 2015. godine u prostoru Muzeja za umjetnost i obrt, Ekonomski fakultet u Osijeku, kao partner ZBF-a, provodio je istraživačke aktivnosti tijekom cijelog trajanja Festivala. Do sada je u Hrvatskoj organizirano nekoliko različitih festivala vezanih uz kulturne djelatnosti, ali se tijekom njihova događanja nisu povodile istraživačke aktivnosti kojima bi se ispitala stajališta posjetitelja i utvrdile prednosti i nedostatci samog događanja.

Ekonomski fakultet u Osijeku istraživački je partner ZBF-a kako u koncipiranju istraživačkog plana tako i u njegovoj provedbi. Studenti EFOS-a sudjelovali su na svim danima Festivala te su istodobno provodili dvije vrste terenskog istraživanja – kvantitativno i kvalitativno. Voditeljice istraživanja bile su prof. dr. sc. Jasna Horvat i doc. dr. sc. Josipa Mijoč s Katedre za kvantitativnu ekonomiju i informatiku. Rezultat ovog partnerstva jest analiza koja domaćoj kulturnoj sceni može povećati kvalitetu budućih izdanja Festivala te dati uvid u želje i navike književne publike, a samim organizatorima pružiti informaciju o prepoznatljivosti Festivala, stajalištima posjetitelja o Festivalu, održanim događanjima, njihovim promišljanjima o budućim sadržajima ovog događanja te demografiju samih posjetitelja.

Strukturirani upitnik konstruirale su voditeljice istraživanja te su ga višestruko testirale i na taj način učinile prikladnim za ovu i srodne istraživačke aktivnosti. Kreirani upitnik, koji se sastojao od četrdeset pitanja (općih, o aktivnostima Festivala, organizaciji te demografskih), ispunilo je 340 posjetitelja ZBF-a. Rezultati istraživanja pokazali su da su posjetitelji Festivala očekivano u najvećoj mjeri iz Zagreba (78,1 %) te da 21,9 % dolazi iz drugih dijelova Hrvatske ili Europe. Uzorak se sastoji od pretežito ženske populacije (75 %) uz prosječnu starost ispitanika od 35 godina. Najmlađi ispitanik imao je 17 godina, a najstariji 79 godina. Ispitanici u najvećoj mjeri imaju završene fakultete (57,8 %). S obzirom na status u zaposlenju najviše je ispitanika koji su zaposleni (57,7 %), a zatim i studenata (24,7 %).

Za prikupljanje kvalitativnih i kvantitativnih podataka bile su zadužene studentice diplomskog studija Ekonomskog fakulteta u OsijekuAna Zrnić i Tanja Odobašić koje su educirale i mentorirale voditeljice istraživanja. Studentice su imale priliku upoznati se s izazovima terenskog kvalitativnog i kvantitativnog istraživanja te učiti o organizaciji i realizaciji kulturne manifestacije na nacionalnoj razini. Sudjelovale su na svim događanjima koje je program nudio, složivši se da im je ZBF bio nezaboravno pozitivno iskustvo.

Aktivnosti na Zagreb Book Festivalu

Ispitanicama je ponuđeno da ocjenama od 1 do 5 ocijene 11 aktivnosti koje su organizatori pripremili na ovoj manifestaciji, gdje je ocjena 1 označavala iznimno mi se ne sviđa aktivnost, a ocjena 5 iznimno mi se sviđa aktivnost.

Ispitanici su svoje najveće zadovoljstvo izrazili prema švedskim autorima (4,43) te organiziranim predstavljanjima knjiga (4,37).

Tema ZBF-a

Prema rezultatima analize 54,7 % ispitanika prepoznalo je temu ovogodišnje manifestacije, 38,8 % ih nije znalo odgovoriti na ovo pitanje, a samo 4,4 % ih je odgovorilo kako Festival nema temu.

Važnost ZBF-a

Važnost ZBF-a promatrala se kroz zadovoljstvo ispitanika prostorom budući da je (ne)zadovoljstvo prostorom u kojem je održan prvi ZBF sugestija organizatorima za buduće odluke o odabiru prostora održavanja. Osim toga, ispitanici su ocjenjivali važnost Festivala za Hrvatsku i grad Zagreb.

Tako su prostor održavanja ZBF-a ocjenili izvrsnim (90,9 %; u potpunosti izvrstan 61,5 % i donekle izvrstan 29,4 %), boljim nego očekivanim (89,3 %) te odgovarajućim (92,2 %).

Analizirajući odgovore ispitanika o potrebnosti ZBF-a u Hrvatskoj i u Zagrebu iščitava se visok postotak odgovora na oba postavljena pitanja (98,2 % i 98,5 %).

Posjetitelji su u konačnici ocjenjivali sveukupno zadovoljstvo Zagreb Book Festivalom ljestvicom od od 1 do 5 gdje je prosječna ocjena bila 4,32.

Kada se promotri kupnja knjiga ispitanika, oni su u prosjeku kupovali 2,17 knjiga.

Sukladno iznesenim rezultatima moguće je zaključiti kako je ZBF ostvario visoka očekivanja i kako ima izniman potencijal u svojim budućim ostvarenjima.

 

 

Zagreb je postao bogatiji za novu književno-kulturnu manifestaciju – Zagreb Book Festival

11229433_1612509075656929_2848887691210637087_o

 

O FESTIVALU

Zagreb book festival – Kriminalno dobre knjige!

ZBF zamišljen je kao redovna godišnja manifestacija, a svake godine birat će se tema s naglaskom na određenu nacionalnu književnost ili kulturno područje. U sklopu toga predstavit će se i recentna izdanja hrvatskih nakladnika u kontekstu suvremene svjetske književnosti. U premijernom izdanju Festivala u 2015. godini pod motom Kriminalno dobre knjige! u fokusu će biti švedska literatura kao suvremena globalna predstavnica kriminalističih romana te ćemo je povezati s recentnom domaćom književnosti koja također gaji tradiciju u tom žanru, ali je nerijetko zapostavljena.

Unutar književnog programa osmislili smo i tribine koje će propitivati važna pitanja vezana uz temu Festivala kroz prizmu književnosti i sociologije: kriminalistički roman nekad i danas; zašto je danas najpopularniji žanr; propitkivanje razloga popularnosti; refleksija sustava u kojem živimo; u konačnici, što je to kriminal?

Uz bogat književni program cilj nam je u širem kontekstu predstaviti kulturu zemlje gosta, kao i žanr ili umjetničku praksu koja će nam biti u fokusu, i prožeti je te povezati s recentnom domaćom produkcijom na raznim područjima: glazba, gastronomija, multimedijalni projekti kao što su kreativne radionice za djecu i odrasle.

Kulturu, prije svega, vidimo kao neovisnu i ohrabrujuću snagu koja se temelji na slobodi izraza. Ujedno, kultura i umjetnost u svakom društvu djeluju kao sile napretka i bez posebne pažnje usmjerene na kulturu, ne možemo očekivati napredak. U njezinoj oblasti svi imaju mogućnost sudjelovanja, što je jedan od naših ciljeva – dostupnost vrhunske književne i umjetničke ponude našim građanima.

Promičući kvalitetna postignuća novih umjetničkih ostvarenja, bezuvjetno se vraćamo i naslijeđu iz kojeg su umjetničke prakse proistekle, kako na lokalnoj razini, tako i u sinergiji s europskom baštinom. Na taj način želimo promicati internacionalnu i interkulturalnu razmjenu i suradnju.

Osim toga, snažan naglasak želimo staviti na prava djece i integriranje mladih ljudi u kulturni život društva. U tom smislu, velik dio našeg programa bit će posvećen predstavljanju dječje literature, kako domaće tako i strane, poticanje djece na čitanje i stvaranje, kao i pružanje roditeljima kutka na našem Festivalu u kojem će se osjećati sigurno, slobodno i nadahnuto.