Alexa-rang je sistem mjerenja relevantnosti, ali nipošto ne i jedini način kako provesti evaluaciju određene stranice

Kao PR menadžer surađujem s uistinu nestvarnim brojem vlasnika i novinara internetskih portala koji prate doslovce sve što vam padne na pamet. Od industrije i proizvodnje piva do drogerija. Surađujemo kada su u pitanju PR objave ili kontakti s oglašivačima, odnosno njihovi „accounti“ (korisnički računi). Ukratko, o svakoj stranici moram imati dosta podataka kako bih u svakom trenutku znao objasniti svome klijentu zašto smo na toj i toj stranici. Moram reći kako mi je u nekoliko takvih razgovora postavljeno i pitanje: „Zašto ste mi predložili stranicu kad joj je Alexa-rang loš?“.

Krenimo redom

Znam što je Alexa-rang, ali svejedno sam malo istraživao. Ne bi mi bilo svejedno da se trudim uzalud i posao oko promocija i prezentacija te ponekad i oglašavanja proizvoda prepustim stranicama koje ‘nitko ne čita’. Što sam saznao?

Ispalo je da Alexa-rang, pogotovo u mojem dijelu, gdje se radi o trgovini, uslugama i zabavi, dio mojih klijenata uzima preozbiljno. Baciti oko na broj Alexa-ranga i reći da to (ni)je dobro – nipošto ne može biti jedini način evaluacije određene stranice. Alexa-rang nipošto nije osnovna mjerna jedinica.

Alexa-rang je vrsta ljestvice koja govori o posjećenosti stranica. Što je broj manji, to je stranica posjećenija. U redu. Problem je u tome što nije pouzdan ni točan jer da bi ga se koristilo, treba ga instalirati u“ toolbar“ (trak) pretraživača. Imate Alexu?

Zato sam napravio mali test na vlastitim stranicama – CoolKlub.com. Riječ je o „lifestyle design“ magazinu koji, zabavnim i cool temama o novim tehnologijama, poslu, putovanjima i svemu što život čini zabavnim i zanimljivim, nastoji poučiti, savjetovati i djelovati da se čitatelj nakon posjeta osjeća bolje i drugačije.

Case study CoolKlub.com

Na ovim stranicama, među ostalim cool temama, pokušavamo pronaći i relevantne odgovore na pitanja poput:

• Kako povećati promet na vlastitoj stranici?
• Kako poboljšati iskustvo korisnika?
• Kako oglašavati na internetu?
• Kako optimizirati stranice ili kako otvoriti „webshop“?

Ukratko, mi se, među ostalim, bavimo i temom kako napraviti dobar posao na internetu.

Alexu nisam provjeravao vjerojatno još od rujna. Sjećam se da je tada Alexa-rang nudio podatak da je CoolKlub 727. stranica u Hrvatskoj. Posljednja dva mjeseca uspjeli smo podići CoolKlub na noge s preko 5500 jedinstvenih posjetitelja na mjesec, što je dvostruko više nego u studenome i trostruko više nego u rujnu, kada smo zadnji puta provjeravali Alexu.

Međutim, znate li koji je CoolKlub danas po Alexa-rangu?

Na dan 17. prosinca 2013. mi smo prema Alexa-rangu 2071. Kako je to moguće? Potražio sam odgovore, razgovarao s „online“ (internetskim) odjelom u svojoj tvrtki i čitao što SEO majstori pišu o Alexi.

Na kraju sam donio zaključak: Alexa-rang Vas ne bi trebao zabrinjavati. Riječ je o ne pretjerano točnoj i pouzdanoj metrici jer je sklon mjerenju isključivo onih podataka koje prikuplja od korisnika koji ga instaliraju na svoj pretraživač. Alexa bi vas mogla zabrinjavati ako vam potencijalni oglašivač postavi pitanje o Alexa-rangu jer ga on smatra ‘korisnim izvorom’ informacija.

U tom slučaju stvari mu pojasnite ovim primjerom:

Ako promatramo samo Alexa-rang, vlasnik stranice sa 75.000 jedinstvenih posjeta dnevno može biti lošiji od blogera koji piše o SEO tehnikama i kojeg u prosjeku čita nekoliko tisuća ljudi na mjesec. Ovih 75.000 nema pojma što je Alexa jer se, na primjer, bave sportom ili ih muči prekomjerna težina ili zdravlje. S druge strane, dobar SEO bloger koji oko sebe okuplja stručnjake iz točno određenog područja može bit siguran u kvalitetan Alexa-rang jer njegova publika doista koristi i treba Alexu.

Što to na kraju znači? Hoćete li se oglasiti na prvoj ili drugoj stranici ako, na primjer, prodajete tenisice ili cipele kako to radi jedan od mojih klijenata?

Treba li se oglašivač povoditi Alexa-rangom ako razgovara o oglašavanju na portalu samosvojazena.hr (na primjer) koji okuplja žensku publiku od 17 do 34 godine?

Naravno da neće. Jer, koliko njih zanima Alexa ili, još bolje, koliko ih je taj alat instaliralo na svoj pretraživač?

ZAKLJUČAK : ALEXA-RANG NE BI SMIO ZABRINJAVATI

Dakle, da zaključim vezano uz svoj posao: Alexa-rang ne smije biti ključan, tj. bio bi ključan kada bi većina korisnika interneta u Hrvatskoj u svoj „toolbar“ instalirala „Alexa page rank“. U tom slučaju, cijeli ovaj post bio bi besmislen. Bitnije je posvetiti malo vremena određenoj stranici i istražiti tko je zapravo njena publika, kako u PR-u, tako i u svemu ostalome.

I za kraj, da ne ostanem dužan objasniti zašto je CoolKlub pao: U početnoj fazi CoolKlubom su krstarili uglavnom poznanici i stručnjaci koje sam zamolio da pregledaju stranice. Pretpostavljam da svi oni koriste Alexa-rang. Čim je broj čitatelja bez instaliranog Alexa-ranga postao veći, smanjio se i rang stranice, unatoč rastu broja čitatelja i sadržaja.

Napominjem kako nisam profesionalni SEO niti „webmaster“. Ako imate koji komentar kojim bi potkrijepili ovu moju teoriju ili mi ukazali na neki propust, bilo bi cool da to i podijelite. Što mislite?