Mirjana Rakić gostovala je u Dnevniku N1 televizije, gdje je rekla kako njena odluka o ostavci nije predaja, ali i kako svatko ima svoje profesionalne i ljudske granice.

zzz

Gošća Dnevnika bila je predsjednica Vijeća za elektorničke medije u ostavci Mirjana Rakić.

Je li vaša ostavka na neki način predaja pred ovakvom politikom? 

Ne bih rekla da je predaja, ali svatko ima svoje profesionalne i ljudske granice. One su se davno prešle sa strane drugih i na meni je da tražim razrješenje i da se olakša građanima način informiranja i nadzor nad elektroničkim medijima. Učinila sam to kako članovi Vijeća koji odgovorno rade svoj posao ne budu kolateralne žrtve mog bivanja u Vijeću. Vlada je to najavila vrlo otvoreno.

Zbog čega niste čekali da vas razriješe, u tom slučaju pitanje neovisnog regulatora došlo bi i do Europske komisije, ovako zapravo nudite novoj vlasti da imenuje koga želi bez ikakvih problema…

Vlada je ozbiljno tijelo, najozbiljnije. To nije lokalna zajednica, koja ima nešto protiv Vijeća za elektroničke medije. Donijela je odluku da nas smijeni. Ja sam čekala 3, 4 dana da vidim što će se razvijati. Ništa se nije dogodilo i napravila sam potez. Prosvjed prema regulatoru koji je dužan nadzirati situaciju u elektroničkim medijima treba pomoći da se ti mediji razvijaju i djeluju u okvirima koje zakoni dopuštaju. Europska komisija ništa ne naređuje članicama.

Kažete da ste pod pritiscima sa svih strana, možete li biti konkretniji?

Kako biste se vi osjećali da vam Vlada ili resorni ministar kaže da ne radite dobro i da vas treba smijeniti?

Kako ocjenjujete aktualno stanje u hrvatskim medijima i kadrovska rješenja na javnoj radioteleviziji?

Ja mislim da je to na očit način discipliniranje medija i njihovo usmjeravanje u nekom željenom smjeru. Mislim da je vrlo loše da vlasti prema medijima krenu u tom smjeru.

Može li se to nazvati terorom?

Da, ako mediji rade pod tim pritiskom, onda je to teror.

Imali ste impresivnu novinarsku karijeru, zadnjih godina ste vodili Vijeće i agenciju… Je li ovo vaš konačan oproštaj od medija?

Nikad ne reci nikad, ali mislim da imam dovoljno godina i raznih iskustava. Vrijeme je da si priuštim nešto drugo i to ću napraviti. Ja bih uživala u životu, putovanje, knjige, druženje s prijateljima i ljudima s kojima imam o čemu razgovarati. Uživala sam u vođenju agencije, jer sam te 2 godine provela s ljudima koji su kvalitetni i profesionalno i kao ljudi.