Hrvatska Agencija za elektroničke medije izabrana je u predsjedništvo ekspertne grupe European Regulators Group for Audiovisual Media Services(ERGA), koja je savjetodavno tijelo Europske komisije te ima važnu ulogu u kreiranju pravnog okvira Europske unije za audiovizualne medije.

Slijedom ulaska u predsjedništvo ERGA-e, na čijem se čelnom mjestu rotiraju predstavnici regulatornih agencija zemalja članica toga tijela, Agencija za elektroničke medije 2017. godine preuzet će predsjedanje ovom važnom ekspertnom grupom. U 2016. ERGA-om predsjedava Nizozemska odnosno predstavnica nizozemske regulatorne agencije Madeleine de Cock Bunning.

Sastavljena od predstavnika 28 neovisnih regulatora audiovizualnih elektroničkih medija zemalja članica EU, ERGA je osnovana od strane Europske komisije u veljači 2014 godine. Hrvatsku je za ulazak u predsjedništvo nominiralo 15 zemalja članica, a izabrana je jednoglasno. Uz Hrvatsku i Nizozemsku u predsjedništvu je i  CSA, francuska regulatorna agencija.

 „Ulazak u predsjedništvo ERGE priznanje je radu Agencije za elektroničke medije koje smo dobili od kolega, predstavnika neovisnih regulatora drugih zemalja članica Europske unije. Naš doprinos kreiranju kvalitetnog europskog okvira za audiovizualnu industriju koji dajemo kroz aktivno sudjelovanje u radnim grupama i inicijativama koje se na nivou Europske unije bave ovim pitanjima itekako je prepoznat kao i kvaliteta našega rada u nadzoru poštivanja europskih i hrvatskih zakona.“, izjavila je ovim povodom Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije koje upravlja radom Agencije za elektroničke medije.

Ekspertna grupa ERGA ključno je savjetodavno tijelo Europske komisije u aktualnoj reviziji Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama. Tijekom 2015. godine ERGA je za potrebe Komisije analizirala i pripremila izvještaje o područjima nezavisnosti regulatora, materijalnoj jurisdikciji, zaštiti maloljetnika te teritorijalnoj jurisdikciji.

© 2015 AGENCIJA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE, JAGIĆEVA 31, 10 000 ZAGREB, HRVATSKA
KONTAKTIRAJTE NAS