U hotelu Croatia u Cavtatu održana je, od 10. do 12. listopada ove godine, 21. Plenarna skupština Mediteranske mreže regulatornih tijela (MNRA), u organizaciji Agencije za elektroničke medije, koja od 2020. predsjeda ovom Mrežom.

Uz članove Mreže, plenarnoj su sjednici prisustvovali Anna Herold, voditeljica odjela za politike audiovizualnih i medijskih usluga pri Europskoj komisiji, Tobias Schmid, predsjednik ERGA-e (Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge) te Richard Burnley iz EBU (Europske unije radiotelevizija).

Gospođa Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, obratila se sudionicima skupa pozdravnom porukom putem video linka.

Na plenarnoj je sjednici bilo riječi o najnovijim trendovima u audiovizualnoj medijskoj industriji, novostima vezanima uz regulaciju ovog sektora na razini Europske komisije te zaključcima radnih skupina Žene i mediji Medijska pismenost koje djeluju u sklopu MNRA.

Predsjedanje jednom od najvećih mreža regulatora elektroničkih medija veliko je priznanje za naš rad i međunarodni ugled koji Agencija za elektroničke medije uživa. U razdoblju smo važnih novina u zakonodavnom okviru audiovizualnog medijskog sektora na razini Europske unije, stoga je naša konferencija bila odlična prilika za upoznavanje s tim novinama i razmjenu iskustava. Dogovorene su teme i područja kojima će se baviti radne skupine koje djeluju u sklopu MNRA, što je od velike važnosti za funkcioniranje ove Mreže, izjavio je Josip Popovac, ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije.

Direktiva o audiovizualnim medijskim uslugama bila je ključan korak u prilagodbi medijskog okvira EU digitalnom okruženju današnjice. Međutim, izazovi s kojima je ovaj sektor danas suočen nisu isključivo digitalnog karaktera, oni se odnose na temelje naših demokratskih društava: slobodu medija i pluralizam. Kao što je najavljeno od strane Predsjednice Europske Komisije Ursule von der Leyen, Komisija će predložiti donošenje Zakona o medijskim slobodama s ciljem očuvanja medijske neovisnosti u Europskoj uniji , izjavila je Anna Herold, voditeljica odjela za politike audiovizualnih i medijskih usluga pri Europskoj komisiji.

Mediteranska mreža regulatornih tijela osnovana je u studenom 1997. na prijedlog francuskog regulatora CSA (Conseil supérieur de l’audiovisuel) i španjolskog CAC-a (Consell de l’Audiovisual de Catalunya) s ciljem jačanja povijesnih i kulturnih spona među državama Mediterana i stvaranja platforme za razmjenu informacija, iskustava i dobre prakse neovisnih regulatornih tijela ovog dijela svijeta.

Mreža danas broji 26 članova – predstavnika 23 države i teritorija mediteranskog bazena.

Članovi MNRA sastaju se jednom godišnje na plenarnoj sjednici, na kojoj se, uz raspravu o aktualnim temama, izglasavanjem donose odluke važne za funkcioniranje Mreže.