9. Weekend Media Festival: Zašto rastu oglašivački budžeti radiju i koji je recept za savršeno oglašavanje u svijetu lakog ignoriranja

Uoči ljetnog predaha donosimo pregled tema o kojima će se raspravljati na 9. Weekend media festivalu (WMF) od 22. do 25. rujna u Rovinju.

Kao i svake godine Festival donosi novosti iz komunikacijske industrije, predstavlja nove pokretače, pruža nove poglede na posao i kreativna rješenja za stvarne poslovne probleme.

U medijskim krugovima dulje vrijeme raspravlja se o native advertisingu, vrsti oglašavanja koje medijima donosi priliku za dodatnu zaradu, no postoje struje koje smatraju da označava kraj novinarstva. Direktor programa WMF-a Nikola Vrdoljak kaže da se i zagovornici i protivnici slažu u jednome:

– Native advertising je vrsta oglašavanja za koju postoji jasna regulacija. Zakonska regulativa kao i etika koja stoji iza nativea bit će dio teme panela. On neće nestati; ostat će kao segment content marketinga koji je u stalnom porastu. Na razvijenim tržištima već postoji jasna definicija i praksa. Cilj panela je iznijeti nedoumice, ali i pokazati najbolju praksu u Hrvatskoj i regiji. Postoji odlična lokalna praksa i cilj je da svi drugi mediji dostignu istu razinu i da se native advertising prestane koristiti i percipirati kao skriveno oglašavanje – kaže Nikola Vrdoljak.

Bit će govora i o programmatic advertisingu o kojemu će se ove godine govoriti iz perspektive medija.

– Lani smo o programmaticu govorili više iz perspektive agencija i tehnoloških tvrtki. Ove godine dovodimo govornike koji će iz medijske perspektive predstaviti trend i dati odgovor mogu li i kako mediji profitirati zahvaljujući programmaticu – kaže Nikola Vrdoljak. Kao i ostali mediji i televizija se značajno mijenja. Preciznije, najviše se mijenja linearna broadcast televizija.

– Najbolji primjer su mladi koji više ne žele ponuđeni sadržaj u realnom vremenu nego sami žele birati kad će i što gledati. Televizija je i dalje najveći mediji koji predvodi sve trendove. U svakom slučaju očekujemo dobru i zanimljivu raspravu te nove poglede vezane uz razvoj televizije – kaže Vrdoljak.

Na Festivalu će biti nekoliko desetaka domaćih govornika i panelista. Tema je puno i pokrit će sve relevantno što se dogodilo u posljednjih godinu dana. Radio se, ističe Vrdoljak, vraća na velika vrata pa će Weekend panel objasniti zašto mu rastu oglašivački budžeti iako se tvrdilo da ovaj medij nema budućnosti. Bit će govora i o inovacijama koje su omogućile novi uspon radija. Panel o inovacijama donosi novosti o blockchain tehnologiji na kojoj se temelji i najpoznatija virtualna valuta Bitcoin. Pruža neograničene mogućnosti u bankarstvu, ali i u javnim uslugama poput sklapanja ugovora.

Među brojnim inozemnim predavačima je Zrinka Lovrenčić, direktorica kompanije “Great Place to Work” iz Australije. Govorit će o važnosti zadovoljstva zaposlenika na radnome mjestu.

– Jako nam je drago da imamo izvrsnu predavačicu o važnom segmentu o kojem dosad nismo dovoljno govorili. Područja koja pokrivamo na Weekend Media Festivalu su u velikoj mjeri usluge. Najbitniji faktor uslužnih tvrtki su ljudi. U svakom poslu i za svaku tvrtku bitno je da su zaposlenici zadovoljni, ali u uslužnim djelatnostima ono je presudno. Kako se to radi na razvijenijim tržištima reći će Zrinka Lovrenčić – kaže Nikola Vrdoljak.

Strane predavače predvode Shawn Pecas Costner, koji je 18 godina radio u glazbenoj industriji i vodio promociju glazbenika kao što su Rihanna, Young Jeezy, Rick Ross, Ludacris, Big Sean i mnogi drugi, i  izvršni je direktor u Roc Nation Sportsu, kompaniji za sportski menadžment čiji je vlasnik slavni hip-hop mogul Jay Z.

Lazar Džamić, direktor je strateškog planiranja u nekoliko londonskih kreativnih agencija i jedan od prvih digitalnih stratega u Velikoj Britaniji, a ponudit će recept za gotovo savršeno oglašavanje kreiranjem uspješnih poruka u svijetu lakog ignoriranja. Gosti Weekenda su  i Jarno Vanhatapio i Magnus Emilson, dvojac koji stoji iza NA-KD.com, švedskog modnog webshopa koji dostavlja robu vodećih svjetskih brendova u više od 100 zemalja svijeta.

– NA-KD.com je jedna iznimno zanimljiva priča novog pristupa e-commmercu – social commerce. A kako napraviti e-commerce zanimljivim i društvenim ispričat će dva fascinantna čovjeka, Magnus i Jarno. Obojica su već iskusni biznismeni s nekoliko velikih uspješnih projekata iza sebe. Ponosan sam što smo uspjeli dobiti ova dva govornika u Rovinj – kaže direktor programa Festivala.

Na Weekend Media Festivalu bit će govora i o Turskoj, odnosno o njezinom  rastućem tržištu s jakom medijskom i agencijskom scenom. Turska ima 12 milijunskih gradova i jako mladu populaciju što biznis čini vibrantnim i kompleksnim.

– Turske kreativne i digitalne agencije hit su posljednjih nekoliko godina. Želimo bolje razumjeti to veliko, a nama, i blisko tržište – završava Vrdoljak.
WEEKEND MEDIA FESTIVAL

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????