Nedavno sam sudjelovao na panelu HUOJ-a o digitalnim kompetencijama u PR-u. Osim pitanja o tome koje su ključne kompetencije koje PR-ovci trebaju imati i koliko su potrebne, rasprava nas je odvela i do pitanja što se podrazumijeva pod klasičnim PR-om te kako se razlikuje od digitalnog. Osobni mi je stav da su digitalni kanali i dalje samo novi kanali komunikacije, a da sama srž PR-a ostaje ista: kreiranje i prenošenje poruka ključnim javnostima. No, digital je izazovan jer da biste na uspješan način poslali poruku, potrebna su nova tehnološka znanja. Od upravljanja i oglašavanja na društvenim mrežama, analitičkih alata pa sve do stvaranja multimedijalnih sadržaja koji pojačavaju vašu poruku.

Nakon panela razmišljao sam o online alatima koji PR-ovcima olakšavaju dnevne zadatke. U većini slučajeva, ti alati postoje da profesionalcima značajno uštede vrijeme. Ne treba zazirati od trošenja relativno malog vremena učenja o novim alatima, jer “povrat investicije” je ogroman.

U ovom blogu ću ih navesti nekoliko koje PR-ovci s kojima surađujemo najviše koriste.
drive

 1. Google Drive (ili bilo koji drugi cloud servis).
  Priznajte, koliko puta sami sebi pošaljete foto materijale klijenata ili priopćenje koje ćete popraviti “kasnije doma”, na službenom putu ili jednostavno na bilo kojem drugom računalu koje nije službeno? A što je sa onim dugačkim nizom poruka kad tražite nekog da vam pogleda prezentaciju za klijenta, pa vam je pošalje natrag s prepravkama, pa vi opet proslijedite trećem kolegi koji mora dodati svoj dio? Google ima rješenja. Drive je sustav za pohranu podataka u oblaku i PR-ovcima je najkorisniji kao mjesto za pohranu podataka kojem imaju pristup svi u tvrtki bez obzira s kojeg računala ili mobitela pristupali. Druga korist je što možete dijeliti dokumente, tablice i prezentacije s drugima i omogućiti da ih više ljudi mijenja istovremeno – bez potrebe za tisućama mailova između članova tima.
  evernote
 2. Evernote
  Da se sjetiti one genijalne ideje za kampanju koja vam je pala na pamet u subotu popodne na roštilju i za koju ste si rekli da je nećete zaboraviti. Ili ste je poslali sami sebi na mail, samo da je uskoro zatrpa 20 drugih mailova. Zato je tu Evernote – aplikacija koja omogućava pisanje bilješki i pristup istima s raznih uređaja. Napišite bilješku u mobitelu i dostupna vam je kasnije na svim računalima – i obrnuto. Možete i spremati linkove na zanimljive članke i organizirati bilješke po temama. Po našem iskustvu, na Evernote je potrebno malo privikavanja – otprilike prvih 10 bilješki, tako da nemojte odustati nakon prve. Sam sam počeo koristiti Evernote otprilike prije godinu dana i već sam nakupio 544 bilješke i članka – više od jedne dnevno. A neki od mojih kolega imaju preko 2000.
  hascheck
 3. Hascheck, Hemingway i Grammarly
  Bez Haschecka, moja sljedeća rečenica bi izgledala ovako: “Hascheck,hrvatski akademski spellingcheckers je razvijen na FER-u liišava nas ne samo pravpoisnih grešaka i nedumica već i učestalih tipfelera”. Funkcionira veoma jednostavno i napredniji je od Worda: samo prekopirajte tekst i Hascheck vam javi sve pravopisne pogreške. Hvala ekipi s FER-a koja nas spašava kad više ni sami ne vidimo tekst koji pišemo. A ako često pišete na engleskom, instalirajte Grammarly kao dodatak browseru – ispravlja greške i savjetuje gdje god da pišete – u mailu, Evernoteu, po društvenim mrežama i na drugim mjestima. Hemingway je koristan za profesionalce koji pišu dugačke forme na engleskom – ispravlja stilske pogreške, upozorava na predugačke rečenice i savjetuje koje riječi izbaciti.
  Canva
 4. Canva
  PR agencije i odjeli su sve češće zaduženi i za održavanje društvenih mreža, što znači da su dugačkoj listi vještina koje posjeduju počeli pridodavati i dizajnerske. Canva svakako pomaže u novom opisu posla. Ova aplikacija omogućava brzo kreiranje vizuala u veličinama prigodnim raznim društvenim mrežama – u pet minuta možete odabrati neko od postojećih rješenja i prilagoditi tekst. Dosad najjednostavniji vizualni editor na koji smo naišli.
  piktochart
 5. Piktochart
  Kako bi razni sadržaji što ljepše prikazali, prije par godina su se počele koristiti infografike. Njihov bum na tržištu je prvo razveselio dizajnere, a onda su se razvili i alati za njihovo jednostavno kreiranje. Piktochart spada u kategoriju alata s kojima je moguće u par minuta svoje riječi pretvoriti u zanimljive infografike čak i nama bez izraženih vizualnih talenata. Pogodno za društvene mreže, ali zašto ne i kao zanimljiv vizual za novinare u nekom priopćenju.
  MixMax
 6. MixMax ili bilo koji drugi email tracker
  Ako želite znati tko od novinara vam je otvorio mail ili kad je klijent pogledao vašu prezentaciju, koristite MixMax ili neki od sličnih alata za praćenje mailova (Hubspot, Yesware, Mailchimp ili drugi). Instalira se jednostavno kao dodatak browseru, a njegove najkorisnije funkcije za PR-ovce su to što šalje obavijest svaki put kad je netko otvorio mail, omogućuje automatski upload liste kontakata za masovno slanje mailova te stvaranje templatea koje možete ponovno koristiti.
  Mediatoolkit
 7. Mediatoolkit
  Svatko svojeg konja hvali, ali ovog puta stvarno s razlogom. Koliko puta ste nakon tiskovne konferencije guglali gdje je izašlo priopćenje ili tek s par sati zakašnjenja (koje su u PR-u često razlika između spriječene krize i gašenja požara) doznali za neku online krizu na portalima i društvenim mrežama? Praćenje konkurentskih tvrtki je također važno, a da i ne spominjemo muke po izvještajima kad morate prikupiti, zbrojiti i analizirati sve objave o kampanji koja je trajala mjesec dana. Mediatoolkit je idealan da automatizira sve te zadatke: odmah vas obavijesti što se piše o vašim klijentima i gdje (portali, društvene mreže, blogovi ili forumi) te omogućava automatsku izradu PR izvještaja. PR-ovci koji nas koriste u pravilu nam javljaju da im Mediatoolkit dnevno uštedi više od sat vremena posla. Mi im savjetujemo da na tih sat vremena dignu glavu od računala ili mobitela i konačno malo prošeću.

PETAR ĆUK
PETAR ĆUK