Ponekad zbilja nije lako biti community manager, pogotovo u trenucima kada negativni komentari počnu preplavljivati profile klijenata dok inspiracija za nove objave dolazi na kapaljku, a krajnji rok za izradu analize prisutnosti kuca na vrata. Sva sreća da na tržištu postoje izvrsni besplatni i premium alati koji će community managerima olakšati svakodnevicu, a ne usudim se ni razmišljati kako bi ona izgledala bez nekih od njih.

Ovo je popis svih alata koje aktivno koristim u svojim community management avanturama i moram priznati da bi mi bez nekih od njih na kvalitetno CM-anje odlazilo puno više vremena nego je to trenutno slučaj.

Google Drive

Google Drive (ili neki drugi cloud servis) neizostavna je pomoć svakom CM-u jer osim što predstavlja centralno mjesto gdje možete pohraniti sve svoje mjesečne planove objave sadržaja, analize, zabilješke tj svu dokumentaciju vezanu za pojedinog klijenta ono je i lako dostupno u bilo kojem trenutku imate li pokraj sebe smartphone ili tablet. Također, spasit će vas čupanja kose jednom kada vam hard disk na računalu ode na vječna lovišta, a s njim i svi podaci na njemu.

Feedly

Trenutno jedan od najpopularnijih RSS čitača, Feedly je u biti ‘2u1’ alat. S jedne strane, pomoći će vam u potrazi za novim relevantnim sadržajem za zajednicu koju vodite jer ćete u moru blogova, portala i magazina koje možete pretraživati sigurno pronaći neku zanimljivu temu, a s druge strane čitajući objave u social media kategoriji ćete uvijek biti u toku s novostima iz industrije koja evoluira svakog dana i koju je, kao što je većina CM-ova toga svjesna, ponekad pravi izazov pratiti.

Canva

Što kada je agencijski dizajner zauzet ili još gore, na godišnjem, a vama trebaju privlačne fotografije koje će privlačiti interakcije fanova? Posao izrade takvih objava pada na leđa CM-a, osim ako od početka nije bio zadužen za to, u tom slučaju se sigurno već snašao. Ovakve situacije bi lako mogle postati noćna mora CM-ovima koji su s dizajniranjem na ‘vi’, ali internet na sreću ima rješenje u obliku pregršt besplatnih i ne toliko besplatnih alata za brzinsku izradu vizuala, a Canva je velikom broju ljudi favorit. Razloga za to je nekoliko, a jednostavnost korištenja je definitivno najveći plus.

HootSuite

Vodite li nekoliko profila koje želite imati na jednom mjestu i uz to vam trebaju redovni izvještaji o istima, HootSuite je nezamjenjiv alat. Uz to što nudi opciju dodavanja Facebook, Twitter, GooglePlus i LinkedIn profila, HootSuite će svaki CM obožavati zbog mogućnosti planiranog objavljivanja postova i tvitova. Samo odaberite vrijeme kada želite da budu poslani i to je sve. Uz to, sve svoje profile i feedove uvijek možete imati na oku preko HootSuite smartphone aplikacije.

TweetDeck

Ako ste u situaciji da vodite nekoliko Twitter profila i tražite najbolji način kako ih držati pod kontrolom, a uz to želite sve mogućnosti za 0kn, ne trebate tražiti dalje od TweetDecka. Službeni Twitterov alat za CM-ove daje vam mogućnost izmijeniti raspored i broj tabova po želji, a u samo nekoliko klikova možete dodati one koji će pratiti posebne kanale i hashtagove.

Bitly

S obzirom na to da na tržištu postoji pravo more ‘skraćivača’ linkova, jednostavnost je glavna stvar koju mnogi cijene kod Bitlyja. Uz to što potpuno besplatno možete skraćivati kobasice od linkova i davati im nazive po želji, Bitly će vam prikazati i koliko je određeni link popularan, tj. koliko je klikova ‘pokupio’.

Buffer

Kada trebamo kvalitetan ‘schedule’ alat za objave, jedan od najboljih alata za to je Buffer. S Bufferom će vam raspoređivanje objava unaprijed biti iznimno lak zadatak jer ih možete odjednom rasporediti kroz čitav tjedan i odabrati vremena kada biste htjeli da ugledaju svjetlo dana na Facebooku, Twitteru, GooglePlusu ili LinkedInu. Također, pluginovi za sve veće browsere će vam olakšati dijeljenje relevantnog sadržaja čim na njega naiđete.

Foto