Razgovarajući s kolegama o trendovima u komunikaciji u 2015. uhvatio sam se kako kukam: čim dignemo pogled preko ograde možemo primijetiti mnoštvo zanimljivih i pozitivnih pomaka, ali u našoj regionalnoj žabokrečini (pri tome mislim na Hrvatsku i susjedna tržišta) nemamo se čemu veseliti; sve ukazuju na daljnje propadanje struke, medija, poslovanja, gospodarsko-političkog okruženja. Mislim da je stoga idealna tema za razmišljanje: kako možemo biti pozitivni u takvom okružju? Kako možemo poslovati, razmišljati, komunicirati i pisati pozitivno? Evo mojih preporuka.

Postavite ljestvicu više

Okolnosti na tržištu nikad neće biti idealne, odnosno nikada neće biti idealne baš za vas. Ukoliko želite stvoriti povoljnije poslovno okruženje za svoju tvrtku očito je rješenje stvoriti jedinstveni proizvod ili uslugu. Teško je biti jedinstven i to ne može biti recept za baš svaku tvrtku, no ono što može biti misao vodilja baš za svakoga jest „raditi bolje“. Ukoliko ste najbolji na tržištu možda ćete si moći dopustiti luksuz da budete najskuplji, pa tako i zarađujete više. Ali, prvi neophodni korak na tom putu jest da uvijek nastojite biti bolji. Pobjednički mentalitet nije „želim biti najbolji“ jer će vas to prije ili kasnije dovesti u situaciju da se uspavate, čim osjetite da ste postali najbolji. Pobjednički mentalitet je „želim biti bolji“. Potraga za izvrsnošću nije zadatak koji ćete jednog dana prekrižiti s popisa kao „dovršeno“.

Budite mršavi

Vjerojatno ste čuli o „lean start-up“ načinu razmišljanja i poslovanja. Iskreno, ne vidim kako bi kompanija ikad imala potrebu napustiti takav pristup. Uvijek će biti potrebno ostvariti najviše uz najmanju potrošnju resursa. Uvijek će postojati negativni trendovi: marže će se smanjivati, a vremena i resursa ćete imati sve manje. Uvijek će postojati pritisak novih igrača na tržištu koji će snižavati cijene, kupaca koji će žestoko pregovarati i potencijalnih novih klijenata koje morate osvojiti. Jedino agilne kompanije, brze i mršave, se mogu brzo kretati na tržištu koje se mijenja sve brže i brže.

buildmeasurelearn

Planirajte, mjerite i optimizirajte

Morate znati gdje zarađujete, a gdje gubite novac, vrijeme i resurse. Zamislite svoje poslovanje kao online oglasnu kampanju: nakon što ste dobili povratnu informaciju i podatke brzo donesite odluke: uložite dodatne resurse u aktivnosti koje su profitabilne a neprofitabilne aktivnosti promijenite, poboljšajte ili potpuno ukinite. Ukoliko ne znate kako oglašavati na društvenim mrežama, bit će nam drago da nam se javite.

Bavite se ljudima

Razgovaram s kolegama, konkurentima, novinarima, poslovnjacima iz raznih industrija i uvijek je zajednička tema kako pronaći kvalitetne radnike i kako ih kontinuirano zadržati motiviranima. Umjesto da kukate kako nema stručnjaka na tržištu, kako mlade generacije nemaju iste motive kao poslodavci, kako fakulteti ne proizvode ljude spremne za tržište rada, kako radnici traže velike plaće – usmjerite pozornost na sebe. Ako očekujete da posao u vašoj tvrtki žele najbolji stručnjaci – da li ste pozicionirali vašu tvrtku kao vodeću; kao mjesto gdje stručnjaci žele razvijati svoju karijeru? Ako očekujete motivirane djelatnike kako procjenjujete njihovu motivaciju? Možda je vrijeme da investirate u kadrovsku službu kako biste bili sigurni da filtrirate i zapošljavate ljude koji imaju iste vrijednosti kao i vaša organizacija. Koje su uopće vrijednosti vaše organizacije i da li ih komunicirate? Da li ih je donijela uprava dekretom ili ste istražili kako razmišljaju vaši djelatnici? Ako želite najbolje mlade ljude s fakulteta – da li im omogućujete praksu? Da li aktivno podržavate cjeloživotno obrazovanje svojih djelatnika? Kada je pravo vrijeme da povećate (ili smanjite) plaću djelatniku – imate li razrađen motivirajući sistem nagrađivanja i napredovanja? Da li je djelatnicima kristalno jasno što trebaju činiti kako bi zaradili više i napredovali?

Komunicirajte

Komunikacija je funkcija uprave – ako se želite uspješno pozabaviti s četiri preporučena recepta ne možete to učiniti bez kvalitetnog komuniciranja, i ako niste sigurni kako to učiniti, predlažem da angažirate stručnjake za strateško komuniciranje. Važno je da sustavno planirate, mjerite i optimizirate svo komuniciranje kako biste pozitivno utjecali na sve aspekte poslovnog okruženja: djelatnike, kupce, dobavljače, potencijalne djelatnike, regulativu… Nemojte komuniciranje ograničavati samo na medije već razmislite i o drugim vidovima komuniciranja. Kada ste zadnji put nastupili na poslovnoj konferenciji? Da li ste aktivni u svojoj profesionalnoj udruzi ili u HUP-u? Imate li neku studiju slučaja koju bi vrijedilo podijeliti na Slideshareu? Kada ste ažurirali svoj LinkedIn profil? Ključno tržište vam je Njemačka, a vi kao manager nemate profil na Xingu? Kako ste zahvalili svojim dobavljačima na suradnji u protekloj godini? Kada ste zadnji put održali motivacijski govor svojim djelatnicima ili stali pred kameru?

Nadam se da sam vas ovim savjetima ponukao na pozitivnije razmišljanje, a ako trebate pomoć u odgovaranju na komunikacijska pitanja – bit će mi drago da se javite. Slobodno napišite komentar ispod teksta.

Krešimir Dominić
Kresimir-Dominic-Ping-Pong

Podijeli objavu
Prethodni članakJe li kreativcu Google jedini prijatelj?
Sljedeći članakPRedviđanja za 2015.
Uz inovativni i fleksibilni pristup, na najbržim komunikacijskim platformama, tim stručnjaka PingPonga svakodnevno brine o reputaciji klijenata i identitetu brendova. Granice teritorija PingPongu nisu poznate pa djeluje u regiji, ali i diljem Europe. Više, brže i jače. PingPong je specijalizirana agencija za dvosmjerne komunikacije koja djeluje u sklopu Abrakadabra grupe. Tvrtka je osnovana 2011. godine, sa sjedištem u Zagrebu. Uz inovativni, fleksibilni i kreativni pristup, tim stručnjaka trenutno brine o reputaciji klijenata u regiji, ali i u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Slovačkoj, Češkoj i Španjolskoj. Cilj PingPonga je u idućem razdoblju udahnuti život identitetu brandova klijenata na društvenim mrežama i u ostalim europskim zemljama. pingpong.com.hr