Virtualna stvarnost više nije futuristički novitet već nova visoko interaktivna medijska platforma.

Brandovi koji su spremni zakoračiti u svijet virtualne stvarnosti u mogućnosti su proizvesti snažnu povezanost s brandom kroz interaktivna iskustva.

 

Zašto su VR kampanje uspješne?

VR može otkloniti  probleme koje marketingaši ponekad imaju s engagementom i awarenessom iz razloga jer je platforma:

  • Interaktivna – korisnici koje nosi VR headset su potpuno uronjeni u sadržaj što znači manje distrakcija i veći fokus na poruku koju šaljemo.
  • Dojmljiva – intezitet VR iskustva je puno veći od tradicionalnih medija te izaziva snažne emocije kod korisnika koje su povezane sa stvarnim promjenama u ponašanju.
  • Pamtljiva – naši mozgovi su građeni da povezuju događaje s lokacijama što znači da VR iskustva kod publike ostavljaju snažniji trag u pamćenju.
  • Novitet – visoki interes javnosti i medija za VR osigurava brandovima  medijski prostor.

 

Naravno, postoje razni načini korištenja tehnologije VR-a.

Indentificirali smo tri glavna načina kako brandovi koriste VR i izdvojili primjere za svaki:

 

1. In-store

Jedan od najlakših načina da korisnici ostvare interakciju s vašim brandom u virtualnoj stvarnosti. Na prodajnom mjestu ili eventu gdje su već ostvarili povezanost s brandom, dodajte im VR headset i priuštite im iskustvo koje će još dugo ostati u njihovom pamćenju.

 

Na primjer….

 

Topshop – Catwalk

Jedna od prvih in-store VR kampanja. Topshop je u svojoj najvećoj londonskoj trgovini kreirao iskustvo modne revije iz prvih redova. Stotine fanova je posjetilo pop-up prostor što je Topshop-u osiguralo sjajnu vidljivost i dokazalo da VR ne mora biti samo za geekove.

 

Thomas Cook – Try Before You Fly

Uz pomoć VR-a, posjetitelji Thomas Cooka mogli su otići na virtualni odmor. Korisnici su dobili priliku da se provozaju helikopterom iznad Manhattana, posjete piramide u Egiptu ili prošeću OCBC-om u Singapuru.

Posjetitelji su mogli i skinuti aplikaciju te tako iskusiti virtualni odmor u udobnosti svog doma.

Probajte sami:

 

Trailscape

Sudionici Merrell (trgovina obućom)  VR iskustva nazvanog Trailscape su potaknuti na hodanje. Nakon što su obukli novu liniju cipela za planinarenje i VR opremu zaputili su se na opasnu planinsku šetnju s uskim prolazima i klimavim mostovima. Kampanja iz 2015.-te je bila prvi komercijalni primjer šetnje VR-om.

 

2. Stavljanje VR-a u ruke korisnika

Kako uvjeriti ljude bez VR headseta da pogledaju vase VR iskustvo?

Jednostavno, dajte im pribor.

 

McDonald’s – Happy Goggles

McDonald’s u Švedskoj je prodao limitirani broj “Happy Goggles-a”. Riječ je o Happy Meal kutijama koje se mogu pretvoriti u VR headset sličan Google cardboardu. Leće su bile dio paketa a djeca su morala imati svoj smartphone da pristupe igrici.

Upravo iz razloga jer su kartonski VR setovi, huh, napravljeni iz kartona možemo očekivati da ih vidimo integrirane u razne vrste packaginga.

 

New York Times – VR App

Više od milijun pretplatnika na tiskano izdanje dočekalo je iznenađenje unutar svog primjerka New York Timesa. Ovaj izdavački gigant poslao je poštom Google Cardboard setove svojim pretplatnicima, kako bi najavili novu VR mobilnu aplikaciju.

<script

Probajte sami :

 

3. DSU (donesi svoj uređaj)

Trošak Google Cardboard setova je skoro zanemariv a YouTube i Facebook sada imaju podršku za 360 video materijale.

Recimo da je naša publika visoko tehnološki orijentirana i uključena u naš sadržaj. Možemo li pretpostaviti da većina ima VR uređaj ili je voljna napraviti malu investiciju u kupnju istog ako im ponudimo sadržaj visoke kvalitete?

Ove kompanije su zaigrale tu kartu:

 

Discovery Chanel – 360

Postojećim fanovima su ponudili ekskluzivan sadržaj iz emisija u 360 formatu.

 

Video materijali su dostupni kroz mobilnu aplikaciju i pojavljuju se na njihovom YouTube kanalu.

Probajte sami :

 

Volvo – Test Drive

Volvo VR aplikacija pruža potencijalnim kupcima mogućnost da sjednu iza upravljača XC90.

Aplikacija je bila prva na svijetu koja je pružala mogućnost virtualne šetnje

Probajte sami :

 

 

Zaključak

Definitivno postoji velika prilika za kompanije da iskoriste virtualnu stvarnost kao alat povezivanja s brandom. Kompanije koje iskoriste VR tehnologiju sada mogu se pozicionirati na tržištu kao “early adopters”  i generirati pozitivan PR, dok kroz godinu dana VR može postati mainstream.

 

Ako želite iskoristiti mogućnost VR kampanje za vaš brand nemojte čekati nego nas kontaktirajte već danas.

Vanja Klopotan