MEDIJI 2016

PRESS-CLIPPING (1)

2016. godina  na medijskoj sceni bila je prepuna događanja – novi projekti, obljetnice, redizajni, kadrovske promjene. U nastavku vam donosimo neke od najvažnijih momenata.


Noviteti u 2016.-oj

Emitirati su počele radio postaje GoldFM i Radio Skaut, RTL Televizija pokrenula je novi kanal – RTL Croatia World a HNS je startao sa Hrvatskom nogometnom televizijom.

HRT je pokrenuo novi portal i aplikaciju ‘Juhuhu’ koja je namijenjena djeci od 3-11 godina. Portal i aplikacija omogućuju pregledavanje/preslušavanje TV/RA emisija te igranje igara.

Nova TV započela je s emitiranjem nove emisije, Informer, koja se bavi gospodarskim temama. Urednica emisije je Gordana Gelenčer, koja je prije ovog projekta bila novinarka poslovnog tjednika Lider.

Styria je krenula sa novim marketinškim projektom – Joomboos, YouTube kanalom koji okuplja najpoznatije Youtubere u Hrvatskoj i regiji.

Kao novi portal na sceni pojavili su se www.menshealth.hr, www.agrobiz.hr i telegram.hr. U novom ruhu zasjali su portali 24sata.hr, jutarnji.hr, autoklub.hr, glas.hr. Redizajn svojih internetskih izdanja napravile su i Sportske novosti te poslovni tjednik Lider.  Portal PRglas je, uz redizajn stranice, dodao i novu rubriku – PRglas Zagreb.

Noviteta je bilo i u segmentu tiskanih medija: počeo je izlaziti OK! Sport, posebno izdanje časopisa za teen populaciju;  tijekom ljeta EPH (kasnije preimenovan u HANZA media) pokrenuo je tusitičko-izdavački pothvat – besplatna Times izdanja na engleskom jeziku za regije Dubrovnik, Adriatic i Zagreb; Telegram je postao mjesečnik.

AEM i UNICEF ostvarili su suradnju na projektu portala koji radi na povećanju medijske pismenosti djece – www.medijskapismenost.hr.


Obljetnice

U protekloj godini zabilježili smo i neke važne obljetnice – ‘najveća’ je ona HTV-a, koji je proslavio 60 godina emitiranja a emisija ‘Plodovi zemlje’ obilježila je 58 godina postojanja.

Radio Student emitira već 20 godina dok je TV Student proslavio 4. rođendan.


Promjene

Na kadrovskoj sceni prošle je godine bilo dosta živo – brojni novinari promijenili su službene boje, neki su se vratili novinarskim vodama a neki ih napustili!

Ivana Brkić Tomljenović s Al Jazeere prešla je na NovuTV, Nataša Božić s RTL-a otišla je na N1 a Ivan Vrdoljak prešao je s RTL-a na AlJazeeru. Mirjana Hrga s AlJazeere došla je na RTL, Petar Štefanić s HTV-a prešao je na N1 televiziju dok je Ivan Čorkalo počeo raditi za AlJazeera Balkans

Danka Derifaj, novnarka s nekoliko nagrada HND-a, napustila je redakciju emisije Provjereno na Novoj TV te se pridružila timu RTL Direkta. Hloverka Novak Srzić prihvatila je angažman na hercegovačkoj TV postaji NašaTV a Iva Gačić je, nakon odlaska s HRT-a prihvatila angažman kao konzultantica u Antenna grupi, medijskom koncernu grčkog milijardera.

Bilo je i nekoliko povratnika na TV ekrane – Nensi Blažević se vratila kao voditeljica vijesti na AlJazeeri, Anja Alavanja na Novoj TV pojavljuje se kao voditeljica emisije ‘Zdravlje na kvadrat’ dok se  Sanja Doležal vratila na HRT u ulozi voditeljice show-a 3,2,1.. peci a ove godine vodi i novi show.

I neke TV emisije su doživjele promjene – nakon ukidanja na HTV-u, emisija Kućni ljubimci našla je novi dom na MrežaTV-u, pa se nakon nekoliko mjeseci vratila se pod okrilje HRT-a. Emisija Newsbar emitiranje je s RTL-a prebacila na HRT a potom na N1.

Nekoliko medija prestalo je sa aktivnostima: ugasio se tehnološki portal Veseli Hackeri a umjesto njega pokrenut je novi projekt – podcast portal RadioBit. Ugašeni su Radio Gospić i zadarski Soundset Centar radio a od portala s radom su prestali Banka.hr i Domosfera.hr, portali čiji je vlasnik bila Zagrebačka banka. Od tiskovina, prestao je izlaziti mjesečnik Forbes, Lisa a brojni mjesečnici počeli su izlaziti kao prilozi dnevnih novina.


Suradnja

Suradnju su ostvarili norveški Institut for Journalistikk i HND – zajednički su pokrenuli ‘Centar za razvoj medija’ koji će omogućiti članovima HND-a stručna usavršavanja, tematske radionice i konzultantsku potporu za apliciranje na natječaje za financiranje novinarskih inicijativa.


Ovo su samo neka od događanja na uvijek promjenjivoj medijskoj sceni. Nastavljamo ih pratiti i donositi vam preglede. Ove godine možete ih očekivati na vašem PRglas portalu u travnju, srpnju i listopadu.

Vaš Press clipping

Ana Šlat

Pressclipping