Foto: Flickr/Domenico

Iako se profesionalci koji rade u odnosima s javnošću mogu razlikovati po svojim postupcima i po svom radnom okruženju – od posla u agenciji do rada od kuće, postoje obilježja koja su zajednička svim iskusni PR-ovcima. Odnosi s javnošću su profesija koja vam se jednostavno uvuče pod kožu i u svaku sferu vašega života.

Na tu temu je PR Daily objavio jedan zanimljivi članak u kojem se, vjerujemo, većina PR stručnjaka pronašla, ali i dobro nasmijala.

[divider_line]

Donosimo vam 20 jasnih znakova da ”Živite PR”:

Neprestano objašnjavate ljudima oko sebe kako PR (Public Relations) u prijevodu znači ”odnosi s javnošću”, ali oni svejedno nemaju pojma što točno radite i čime se bavite.

Ako se ozbiljno i odgovorno hvatate u koštac s medijima, analitičarima i utjecajnim osobama kako bi stvorili pozitivnu reputaciju svome klijentu (a i malo vas je strah brzine kojom vaši gafovi mogu osvanuti na Twitteru)

Ako vas frustriraju debate o kvaliteti objava za medije s obzirom na to da većinu svoga vremena provodite upravo pišući iste.

Ako ste uzbuđeni kada čujete priču zadovoljnog potrošača i odmah razmišljate kako bi ju trebali plasirati u medije.

Ako vam dan započinje i završava sa šalicom kave.

Ako na svoj Twitter profil s ponosom upisujete ”PR stručnjak” pod opis vašeg posla, jer znate da je Twitter jedino mjesto na kojem nije potrebno dodatno objašnjavati čime se zapravo bavite.

Ako vaš mobitel spava pored vas svaku večer. A vaša bolja polovica ipak ne.

Ako više ne brojite kalorije već samo koliko je puta podijeljena vaša objava na nekoj od društvenih mreža.

Ako započinjete svoj dan čitajući novosti koje stižu od vašeg klijenta i vaše konkurencije dok još uvijek ležite u krevetu.

Ako se oslanjate na svoje dnevne liste zadataka (da, imate ih više), ali najčešće, niti jedan zadatak s liste ne uspijete prekrižiti prije 16:00 sati.

Ne možete opušteno gledati i pratiti medijske objave, a da ne razmišljate kakvu ćete objavu za medije napisati o svome klijentu.

Ako ste već počeli razmišljati i razgovarati unutar ograničenja od 140 znakova.

Ako vam proizvodi vašeg klijenta služe kao dekoracija na radnom stolu.

Ako se veselite poput malog djeteta kada čujete za neku novu društvenu mrežu.

Ako vaš slobodan dan podrazumijeva da e-mail morate provjeravati ”samo” svakih 15 minuta.

Ako vam je najstrašnije pitanje kojeg se pribojavate nakon odrađenog posla “Zašto nas nisu spomenuli u ovoj objavi?”

Ako na sastancima, sajmovima i ulici prepoznajete ljude samo na temelju njihove profilne slike sa društvene mreže.

Ako svakodnevno pratite aktivnosti svojih bivših klijenta samo da vidite kako napreduju.

Ako koristite Google Plus, ne iz razloga što vam se sviđa, već zato što optimizira prisutnost vašeg sadržaja na tražilicama, a i svi vaši su suradnici ga koriste pa ste primorani i vi.

Redovito pronalazite tipfelere kada čitate knjige i pri tome ozbiljno razmišljate kako bi o njima mogli obavijestiti izdavača.

 

Podijeli objavu
Prethodni članakTRAILS – web alat koji provjerava istinitost informacije na Twitteru
Sljedeći članakInfografika spominjanja Ubera za vrijeme PR krize
Martina je 2013. godine završila studij menadžmenta i marketinga na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, izradom diplomskog rada na temu ''Marketinške komunikacije putem društvenih mreža''. Trenutno je u procesu upisa poslijediplomskog, specijalističkog studija Odnosa s javnošću na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Ljubav prema medijima i komunikacijama je pokazivala već od malih nogu, a i danas ju njeguje i razvija kroz honorarne poslove organizatorice i voditeljice raznih javnih događanja i svečanih manifestacija na lokalnoj razini. Posebice se zanima za marketing i PR u području sporta, mode i kulture te u tom vidu teži izgraditi svoju profesionalnu karijeru. U slobodno vrijeme se bavi sportom, uživa prateći razna sportska događanja te istražuje nove modne i društvene trendove. Martina ima veliku želju putovati i time proširiti i obogatiti svoje svjetonazore i životna iskustva.