1. konferencija o duhovnom menadžmentu i društveno odgovornom poslovanju u svibnju je okupila više od 90 zainteresiranih sudionika. Odlični predavači (prof. dr. sc. Velimir Srića, Bruno Šimleša, Kamilo Antolović i prof. dr. sc. Tomislav Ivančić) dali su odgovore na mnoga pitanja, ali i potaknuli na razmišljanje o novim izazovima sadašnjeg vremena.

2. konferencija će se održati 30. listopada 2013. od 18:00 do 21:30 u Zagrebu u organizaciji tvrtke Filaks u suradnji s organizacijskim partnerom Tiskarom D.R.I.M.

 

 

Teme konferencije:

18:00 – 18:05 Uvodna riječ moderatora (mr. sc. Nataša Trojak, Abaculus znanja)

Duhovnost je menadžmentu danas možda potrebnija nego ikada prije. Prema istraživanju Hogana i Kaisera iz 2005. godine čak 65-75 posto zaposlenika smatra da je najgori aspekt njihovog posla vezan uz njihovog neposredno nadređenog. Prema istim autorima, menadžeri, koji su istovremeno i vođe u svojim organizacijama i grupama, važni su za organizaciju iz dva razloga. Prvo, oni rješavaju problem organizacije kolektivnog napora, što rezultira organizacijskom učinkovitosti. Kao drugo, a to je tema kojom se bavi ova konferencija, važnost moralnog aspekta vođenja izrazito je važan, jer loše vođe uzrokuju strašnu nevolju kod onih koji su subjekt njihove dominacije. Drugim riječima, uspješni menadžeri moraju istovremeno ostvarivati rezultate, ali i voditi brigu o članovima svojeg tima (Nataša Trojak).

18:05 – 18:30 Mogu, hoću, vjerujem (Renata Vokal, D.R.I.M.)

Životopis predavačice: Renata Vokal je supruga, majka troje djece, poduzetnica, a odnedavno i svekrva. U sretnom je braku, sretna je osoba koja voli svoj život i to što radi. Nije oduvijek bilo tako. Sve ono što je proživjela u životu dovelo je do situacije u kojoj se danas nalazi. U 44 godine dogodilo se puno događaja koji su je izgradili u osobu kakva je sada. Oduvijek je voljela razgovarati s ljudima, biti im podrška, pomoći koliko može. Često je bila rame za plakanje, oslonac prijateljima kada im je bilo najteže, pomagala je često koliko je mogla bez obzira radi li se o privatnim ili poslovnim problemima. Nakon što su zbog preopterećenja privatnim i poslovnim obavezama krenuli prvi ozbiljni zdravstveni problemi te nakon nekoliko operacija i ležanja u krevetu gotovo godinu dana, shvatila je da sve u životu ima svoj razlog i svoj smisao. Sebe smatra velikom sretnicom jer da nije doživjela brojne probleme, da nije iskusila način kako vratiti zdravlje, smirenost i sreću, ne bi mogla svoje iskustvo podijeliti s drugima kojima je dosta neuspjeha, bolesti, nesreće i boli. Već nekoliko godina proučava duhovnost, čita knjige, pohađa tečajeve i meditira. Shvatila je da samo ako voli sebe, može voljeti druge ljude i pomoći im. Sva znanja i iskustvo zaokružila je na predavanjima o hagioterapiji, te pohađala IV Međunarodni studij hagioterapije – antropološke medicine. Renata Vokal je poduzetnica već više od 20 godina, a zajedno sa suprugom vodi tvrtku D.R.I.M. d.o.o. koja se od osnivanja uspješno bavi grafičkom djelatnosti. Više od 10 godina članica je Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, gdje aktivno sudjeluje na promicanju ženskog poduzetništva. Od 2004. članica je Izvršnog odbora Kruga. U dva je mandata bila zamjenica predsjednice Kruga za Hrvatsku. 2009. je osmislila i vodila okrugli stol na temu „Povežimo se, zajedno smo jače“; 2010. je bila članica Radne skupine za izradu „Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011.-2015.“; 2011. je izabrana za predsjednicu Zagrebačkog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug; 2011. je osmislila i zajedno s projektnim timom pokrenula projekt „Poduzetnica – to mogu biti i ja“. U projektu je sudjelovala kao voditeljica i predavačica. Projekt je kroz tri mjeseca obuhvatio i educirao više od 100 nezaposlenih žena koje su imale volju i ideju za pokretanje vlastitog posla. Nosioc projekta je bio zagrebački ogranak Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, a projekt su podržali Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, Hrvatska gospodarska komora, a partner je bio Hrvatski zavod za zapošljavanje. Gošća je predavačica u Poslovnom učilištu Filaks.

18:30 – 19:00 Pogled s distance – zanimanje, karijera i životni put (mr. sc. Elvira Mlivić Budeš, Filaks)

Kada se pogledamo s distance, u stanju smo vidjeti sebe iz druge perspektive, samo ne zastajemo dovoljno dugo da to svjesno učinimo. Vrijeme prolazi, događaji i doživljaji se gomilaju, a uz brzi životni tempo najmanje pažnje obraćamo na cijeli proces i zakonitosti u njemu. Pitamo li se što život zahtijeva od mene? Stephen R. Covey zaključio je da ljudi polako dolaze u dodir sa sviješću o potrebi da njihov rad bude vrijedan, da uistinu ostave nešto za sobom te da postave vrijednosti kako bi za sobom mogli ostaviti trag. Ciljevi i sredstva ne mogu se odvajati, jer su ciljevi unaprijed sadržani u sredstvima. Niti jedan vrijedan cilj nikada ne možemo ostvariti bezvrijednim sredstvima. Predavanje je namijenjeno svima onima koji žele unijeti smisao u svoj rad i postići zadovoljstvo na poslu.

Životopis predavačice: mr. sc. Elvira Mlivić Budeš je poduzetnica i konzultantica koja se od 2001. godine bavi razvojem poslovnih vještina malih i srednjih poduzetnika, a od 2002. godine aktivno predaje i vodi radionice na visokim školama, u poslovnim učilištima, na konferencijama i skupovima. Do sada je uspješno surađivala s preko 360 pravnih osoba, a preko 300 fizičkih osoba je pohađalo njene programe usavršavanja s područja menadžmenta, prodaje, poduzetništva, marketinga i odnosa s javnošću. Suorganizatorica je 1. konferencije o duhovnom menadžmentu i društveno odgovornom poslovanju. Bogato iskustvo u praksi stjecala je surađujući s hrvatskim i inozemnim poduzećima na pozicijama: voditelj marketinga, voditelj prodaje, propagandist, copywriter, account manager, client service director i na kraju kao vlasnica obrta za poslovno savjetovanje, Ars marketing (2001-2007). Od 2007. vodi dvije pravne osobe, direktorica je tvrtke Filaks (od 2007 do danas) te osnivačica i voditeljica devet programa usavršavanja Poslovnog učilišta Filaks (od 2008 do danas) s verifikacijom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Od 2004. organizatorica je Filaksovih poznatih i uspješnih konferencija, skupova i radionica. Gostovala je u mnogobrojnim radijskim i televizijskim emisijama, kao i na brojnim konferencijama za različite ciljane skupine. Nakon završene 1. ekonomske škole u Zagrebu, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a 2003. na istom fakultetu stekla titiulu magistra društvenih znanosti. Trenutno završava doktorski studij i piše doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kontinuirano se educira u području hagioterapije i antropološke medicine (IV. i V. međunarodni studij, 2012. i 2013.) te osobnog razvoja (NLP, autogeni trening itd.). Vjeruje da u poslu svatko može biti ono za čim čezne, a uspjeh uvijek počinje prvim korakom!

19:00 – 19:30 Menadžeri u sobi bez prozora i bez zrake sunca (Nada Finderle, Analiza 360)

Životopis predavačice: Nada Finderle u svom desetogodišnjem profesionalnom marketinškom iskustvu i bavljenju oglašavanjem u medijima, bilo da se radi o tradicionalnim  ili novim medijima, oduvijek za svoje klijente pokušava stvarati nove i dodatne vrijednosti. Između ostalog, iza sebe ima bogato iskustvo brojnih edukacija, vođenje četiri uspješna start-up projekta u domaćim i međunarodnim medijskim kućama kao što su Burda Media i Styria, a koji su dodatno potvrdili njeno sveobuhvatno poznavanje tržišta te prepoznavanje poslovnih potreba klijenata. Nada godinama osluškuje potrebe tržišta i kroz svakodnevne kontakte s domaćim i internacionalnim klijentima postavlja nove tržišne standarde i utire put novim uspješnim poslovnim projektima, na veliko zadovoljstvo brojnih poslovnih partnera s kojima je do sada surađivala i dalje surađuje. U rujnu 2010. sa svojom partnericom, Ozanom Jurković, Nada pokreće vlastitu tvrtku Analiza 360, specijaliziranu za analitiku u marketingu. Kroz svoje specijalizirane outsourcing usluge pomažu kompanijama, tako što vrlo često nerazumljive brojeve pretvaraju u razumljive analize, donoseći tako jasne uvide, na osnovu kojih klijenti mogu lakše donositi dobre odluke u marketingu.  Kroz usluge svoje tvrtke Analiza 360° Nada pomaže i savjetuje brojne vodeće ljude u kompanijama, a najviše marketinške stručnjake, kako bi mudrije i uspješnije brodili kriznim vremenima, kada se mijenjaju tržišni uvjeti, navike potrošača, smanjuju marketinški proračuni, a u isto vrijeme očekuju dobri poslovni rezultati.

19:30 – 19:50 Pauza

19:50 – 20:30 Okrugli stol “Vrijednosti u poslovanju i poslovna misija”

Sudionici: Mirela Španjol Marković (Ciceron komunikacije), Kristina Ercegović (Zaokret) i prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić (Ekonomski fakultet)

Moderatori: Elvira Mlivić Budeš i Renata Vokal

Duhovni menadžement za mene je sustav vrijednosti koje postavljam u radu i koje očekujem od svojih suradnika. To su poštenje te uzajamno davanje i primanje. Vjerujući u to da samo ako dajemo, možemo primiti, možda ne od istog poslovnog partnera, možda ne odmah, ali da se dobro dobrim vraća, u poduzetnički svijet šaljemo energiju harmonije i sklada. Zatim vjerujem da je ono na čemu nam je fokus raste i ostvaruje se, i odabirom fokusa na pozitivno, ono nam se i događa. Govorit ću i o tome da je novac energija i da, bez obzira na to koliko se mi tome opirali, zarađujemo točno onoliko koliko mislimo da zaslužujemo, jer je to upravo ona količina energije koju ulažemo u svoj posao. Sve je energija i njezin smjer, protok i intenzitet određujemo sami u životu i biznisu. (Mirela Španjol Marković)

Život nije generalna proba i svakako je prekratak da bismo ga živjeli prema tuđim pravilima. I kao pojedinac i kao vlasnik ili direktor tvrtke dobro je redovito se zapitati zbog čega smo mi i naša tvrtka ovdje, što zaista želimo, kakvi želimo biti, u što vjerujemo, za što se zalažemo, po čemu smo to drugačiji, jedinstveni, koji problem rješavamo svojim kupcima, koju im vrijednost dodajemo. Kad naiđemo na teškoće, znamo li da se sve događa s razlogom i najbolje za nas, znamo li da je manje zapravo više i na kraju dana jesmo li zahvalni na svemu što imamo i jesmo li se ponašali prije svega kao ljudi – prema zaposlenicima, kupcima, dobavljačima, jer pravi uspjeh je moći se uvijek pogledati u ogledalo i mirno spavati. (Kristina Ercegović).

20:30 – 21:15 Hagioterapija u susretu s poslovnim čovjekom (prof. dr. sc. Tomislav Ivančić)

Tomislav Ivančić rođen je u Davoru 1938. godine. Na Katolički bogoslovni fakultet upisao se 1960. godine, gdje je završio dvije godine filozofije i jednu godinu teologije. Godine 1963. nastavio je studij na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Tamo je na Filozofskom fakultetu 1964. postigao magisterij filozofije, a na teološkom fakultetu istog sveučilišta 1967. magisterij iz teologije. Godine 1971. postigao je na istom fakultetu naslov doktora teologije. Vrativši se u domovinu 1971., imenovan je asistentom pri Katedri fundamentalne teologije na KBF-u u Zagrebu. Izvandredni profesor postao je 1993, a 1999. redoviti profesor, 2004. redoviti profesor u trajnom zvanju. T. Ivančić je sudjelovao na predavanjima više od stotinu međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, a održao je izlaganja na više od 700 međunarodnih i domaćih stručnih skupova. Specifičnost Ivančićevog iznimno aktivnog znanstveno-istraživačkog rada jest da u praksi preispituje teoretske spoznaje. Iz takvog istraživanja je razvio evangelizacijski pokret u domovini i inozemstvu. Osobito se bavi pitanjima ateizma, istraživanjem struktura čovjekove duhovne duše, patologijom čovjekove duhovne dimenzije te traženjem terapija za nju. 1990. godine osnovao je Centar za duhovnu pomoć u Zagrebu te centre za hagioterapiju u većim mjestima Hrvatske, a zatim u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj, Italiji.

21:15 – 21:30 Završna riječ organizatora

Informacije o konferenciji:

Organizator: Filaks d.o.o.

Organizacijski partner: D.R.I.M. d.o.o.

Datum održavanja: 30. listopada 2013.

Mjesto održavanja: HUB Zagreb, Trg Nikole Šubića Zrinskog 6, Zagreb

Kotizacija za rane prijave do 15. rujna: 230 kuna (uključen PDV)

Kotizacija za prijave poslije 15. rujna: 280 kuna (uključen PDV)

Račun za uplatu kotizacije: HR9724020061100493934

E-mail za prijave: elvira@filaks.hr