Za sve one željne dobrih filmova i zabave, preporučamo uspon na 277 metara iznad realnosti, na omiljenu ljetnu destinaciju filmofila. U pet dana, točnije 120 sati (od 25. do 29. srpnja) u Motovunu će se prikazati oko 120 filmova, što znači da će festivalski puls otkucavati ritmom film po satu.

Glavni program Motovun Film Festivala može se ove godine pohvaliti velikim brojem laureata prestižnih svjetskih festivala, kao što je Jastog (The Lobster) kultnog Grka Yorgosa Lanthimosa s osvojenom nagradom žirija u Cannesu, hrvatski laureat iz Cannesa Zvizdan u režiji Dalibora Matanića te Poštarove bijele noćiruskog velikana Andreja Končalovskog, koji je nagrađen u Veneciji.

Motovun Film Festival ove godine postaje punoljetan, a ta se činjenica odrazila i na filmski program: Posjetitelje čeka puno malih štoseva na temu punoljetnosti, a ljepote i teškoće odrastanja uvukle su se i u sve pore filmskog programa. Tri najjača ostvarenja iz glavnog programa, koji svaki na svoj način govore o sazrijevanju, izdvajaju se ekscentrični britanski Nesvjestica (The Falling), humorni irski Još si i ružan (You’re Ugly Too) o osebujnom odnosu nećakinje i strica te Bridgend iz Danske koji donosi priču o samoubojstvima danskih tinejdžera inspiriranu istinitim događajima, a posebno je zanimljivo to što u sva tri glavne uloge tumače glumci koji igraju i glavne likove u seriji Igra prijestolja: Maisie Williams, Aidan Gillen i Hannah Murray.

U popratnim programima Motovun Film Festival zakazuje sastanak s francuskim velikanima. U okviru suradnje s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, na velika platna srednovjekovnog istarskog gradića slijeću tzv. Brutalni Francuzi, ostvarenja danas najvećih imena francuske kinematografije (Ozon, Carax, Hadzihalilovic, Dumont, Denis) te 20 godina Dogme, odabir ostvarenja nastalih u okviru kultnog danskog filmskog pokreta Dogme 95.

Svima koji se upute na popularno filmsko hodočašće, zabave neće nedostajati jer je festival priredio bogat program proslave 18. rođendana. Svi koji stupe na teritorij Motovuna tih pet dana imaju pravo živjeti pod geslom “gledam što hoću, radim što hoću” – u Noći motovunskih vjenčanja svatko će se moći vjenčati za koga želi, a svi će punoljetni posjetitelji imati priliku na svojoj koži ponijeti kući originalnu motovunsku uspomenu. Za nezaboravne slušne podražaje pobrinut će se klavijaturist Kjartan Sveinsson (ex Sigur Rós) te brojni bendovi koje predvode Repetitor (BG), ABOP (ZG), Joke (Pariz) i Džambo Aguševi Orchestra.

Povezane vijesti: 

8a32150b-1e12-4424-9bfd-4a3067a6b4a3 (1)

Oko četristo Zagrepčana pronašlo je osvježenje na skrivenoj projekciji Ralja koja je u nedjelju navečer održana na zagrebačkom kupalištu Šalata u organizaciji Motovun Film Festivala. Kultni ljetni hit Stevena Spielberga i legendarna morska neman proslavili su 40 rođendan uz manje tehničke smetnje koje nisu pokvarile dobro raspoloženje u publici i u bazenu. A kako su se urbani filmofili proveli uz veliku bijelu prijetnju s kino-platna provjerite u fotogaleriji.