Photo: Ana Lapaš


Nakon tjedana mode u metropolama diljem svijeta, koji su obilježili početak godine, Zagreb se prošlog tjedna na 4 dana pretvorio u regionalnu prijestolnicu mode. Perwoll FASHION.HR 16 je put predstavio kolekcije 16 dizajnera. Neki od najpoznatijih domaćih dizajnera koji su na reviji predstavili svoje modne vizije bili su: BiteMyStyle by Zoran Aragović, Ivica Skoko, eNVy room, IK studio, Martina Felja, Ana Maria Ricov, Aleksandar Žarevac, 2B Boris Banović, Robert Sever… Publici se predstavio i srpski dizajner Mihano Momosa koji je nastupio u sklopu regionalnog projekta ZONA 45, a svoju drugu kolekciju predstavili su i pobjednici prošlogodišnjeg natječaja LIFT by Perwoll, Marija Kulušić i Silvio Ivkić.

Elegancija i čistoća estetike elementi su kojima je obilježena i kampanja ovog modnog događanja koja je bila u znaku vode, ali i sama modna vizija brojnih kolekcija. Proces osmišljavanja kampanje za FASHION.HR opisao nam je Vinko Filipić, direktor i osnivač FASHION.HR-a:

„U procesu osmišljavanja i realizacije cijelog projekta sudjeluje gotovo 200 ljudi svake sezone. Naravno da je odgovornost vertikalna, a to znači da većina produkcijskih i kreativnih inputa dolazi direktno od uskog kruga ljudi u kompaniji kojima vjerujem, a odgovornost se onda linearno dispenzira na fotografe, snimatelje, šminkere, frizere, scenografe, izvršnog producenta i njegov tim.“
Konkurencija u modnom svijetu postoji otkada je i tog svijeta i to u svim njegovim aspektima. Postoje mnogi projekti koji se na neki način u određenim segmentima poklapaju s onima što naša kompanija danas radi. Da podsjetim, FASHION.HR pod jednom kapom obuhvaća nacionalne tjedne mode Perwoll FASHION.HR, regionalni sajam mode ZONA 45, www.fashion.hr style community, kao najčitaniji modni portal, te RED agenciju koja pruža usluge produkcijskih i komunikacijskih rješenja za naše klijente. To nam omogućava da unutar vlastitih resursa klijentima možemo ponuditi kompletnu uslugu za pozicioniranjem brenda u modnom i lifestyle segmentu, a to je danas rijetkost na tržištu”, ističe Vinko.

O načinima predstavljanja javnosti i izdvajanju iz konkurencije među dizajnerima porazgovarali smo i s poznatim hrvatskim dizajnerima Ivicom Skokom i Zoranom Aragovićem, čije su kolekcije također predstavljene u sklopu 16.-og Perwoll FASHION.HR-a.

Javnosti se predstavljam kvalitetom rada, dobrim kolekcijama, kvalitetnim i skupocjenim materijalima te pomno biranim osobama iz javnog života koje nose moje kreacije. Iz konkurencije se izdvajam, rekao bih, kvalitetnim dizajnom i dugogodišnjim radom“, ističe Skoko.

„Predstavljanje javnosti uključuje snimanje kampanja i promo materijala, prezentacija kolekcija na tjednima mode te suradnja s nekim od poznatih medijskih osoba kao i popularnih blogera. Naravno, i svakodnevna komunikacija preko društvenih mreža s potencijalnim klijentima kao i sa stalnim kupcima. Moj brend se izdvaja po tome što dizajniram izrazito nosivu odjeću, idealnu za svaki dan te konkuriram cijenama koje su prilagođene kupovnoj moći klijenata“, ističe Aragović.

Na upit koristi li usluge PR-a Vinko Filipić otkriva kako „unutar tvrtke već 4 godine  postoji kreativni PR i event odjel pod imenom RED koji je na neki način koordinator svih ideja koje dolaze iz kompanije prema medijima, partnerima i podizvođačima projekta. Drugim riječima, to znači da je FASHION.HR projekt koji od ideje do realizacije radimo samostalno. Taj koncept “ključ u ruke” prepoznale su i mnoge druge kompanije na tržištu za koje naša agencija RED radi poput Henkela, Unilevera, Sportine, Arene centar i mnogih drugih…“ Ivica Skoko navodi kako ima osobnog PR-a, dok Zoran Aragović ističe kako zasada nema, no ima idealnog asistenta koji mu pomaže u promoviranju i približavanju njegove modne vizije što većem krugu potencijalnih kupaca.

Za kraj smo upitali Vinka Filipića smatra li modna događanja u Hrvatskoj premalo medijski popraćena u odnosu na neke druge zemlje.

Mislim da ne. Hrvatska je mala zemlja s relativno nerazvijenom, tj. propalom modnom industrijom. Posao koji rade eminentni hrvatski dizajneri je primjer uspješnog malog poduzetništva, a mi smo sretni što smo svojim radom dijelom utkani i u njihov uspjeh. Sve to mediji prepoznaju i pružaju nam mnogo medijskog prostora. Za primjer, u 2013. godini u Hrvatskoj je u nacionalnim medijima objavljeno više od 1 000 objava u kojima se spominje FASHION.HR, na što smo izrazito ponosni.“