Kako bi domaće gospodarstvo ojačalo, potreban je pomak u kvaliteti korporativnog upravljanja, rečeno je u utorak u Zagrebu na otvaranju 1. poslovne konferencije “Korporativno upravljanju u Hrvatskoj”, koju su organizirali Centar za istraživanje i razvoj upravljanja i poslovni tjednik Lider.

“Umjesto sposobnih, Hrvatskom već 25 godina uglavnom upravljaju podobni, a naša je zemlja dosad doživjela tri pustošenja – privatizaciju, potom socijalno pustošenje kao posljedicu privatizacije te na kraju političko pustošenje”, kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvarajući konferenciju. Istaknuo je kako u Hrvatskoj gotovo da nema političke odgovornosti jer se na važna mjesta uglavnom stavljaju podobni, a ne sposobni ljudi. Ne sumnja da će se isto događati i nakon predstojećih izbora mada sada svi, kako je rekao, najavljuju promjenu tog pravila.

Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider, naveo je kako se u Hrvatskoj vrlo malo zna o korporativnom upravljanju, ali kako je to vrlo bitna tema koja napokon dolazi na red. Istaknuo je da je rast gospodarstva u drugom tromjesečju od jedan posto prvenstveno posljedica činjenice da su se poduzetnici stabilizirali nakon pet, šest godina krize.
“Da bi se ta stopa povećavala, u budućnosti nam je potreban pomak u kvaliteti korporativnog upravljanja” istaknuo je Šajatović.

Dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajoš Žagar kazao je, pak, kako je korporativno upravljanje svjetska top tema koja se sve više promovira i na našim prostorima.
Organizatori konferencije istaknuli su i kako je cilj upozoriti na slabosti upravljačke prakse i njihovih posljedica na poslovanje, uputiti na mogućnosti unapređenja sustava i prakse korporativnog upravljanja te predstaviti analitičke alate za ostvarenje izvrsnosti korporativnog upravljanja.

Na konferenciji će, među ostalim, biti predstavljena nova metodologija za ostvarenje izvrsnosti prakse korporativnog upravljanja, razvijena u sklopu međunarodnog istraživačkog projekta koji su pokrenuli i izveli članovi Akademske mreže korporativnog upravljanja u jugoistočnoj Europi.

Bez naslova